Skip to content

Baltimore Ravensima Super Bowl


Baltimore Ravensi osvojili su svoj drugi naslov NFL prvaka slavivši u 47. izdanju Super Bowla, koji se pred 71.024 gledatelja igrao u Superdomeu u New Orleansu, protiv San Francisco 49ersa s 34:31

Najiščekivaniji sportski događaj u Americi završio je slavljem Ravensa, koji su tako u svojoj 17-godišnjoj povijesti stiglo do svojeg drugog naslova. Prvi su osvojili 2000. San Franciscu je to prvi poraz u finalima nakon pet naslova.

Ravensi su izvrsno otvorili susret i na odmor su otišli s prednošću od 21:6. Na početku treće četvrtine poveli su s 28:6, a tada je uslijedio prekid zbog problema sa strujom koji je trajao 35 minuta. U nastavku susreta 49ersi su krenuli u potjeru i stigli na zaostatak od samo 34:29. San Francisco je bio blizu preuzimanja vodstva kada su stigli na samo 20 jardi, ali u četiri pokušaja nisu uspjeli postići polaganje. Kako je do kraja susreta ostalo još samo dvije minute Baltimore je uspješno čuvao vodstvo, a 49ersi su samo uspjeli ublažiti poraz.

Najkorisnijim igračem super Bowla proglašen je quarterback Ravensa Joe Flacco, koji je imao 22 uspješna dodavanja od 33 pokušaja za osvojenih 287 jardi, tri polaganja i bez izgubljene lopte.

Okršaj u New Orleansu obilježila su dva detalja, problemi s električnom energijom na početku treće četvrtine, što se nikada nije dogodilo u povijesti Super Bowla, te okršaj braće Harbaugh. Pobjednički sastav vodio je John Harbaugh, a 49-erse njegov 15 mjeseci mlađi brat Jim

Super Bowl je u SAD-u veliki medijski događaj. Utakmica je bila prenošena u više od 180 zemalja svijeta među kojima je bila i Hrvatska, a televizijska kuća CBS, koja je bila nositelj prava za ovogodišnji Super Bowl, naplaćivala je 30-sekundni reklamni spot po cijeni od 3,8 milijuna američkih dolara. Himnu prije početka izvela je Alicia Keys, a u stanci između prvog i drugog poluvremena nastupila je Beyonce.

Foto: Jared Wickerham/Getty Images
Izvor: HRT