Bakir Izetbegović upozorava Čačića da krši Ustav BiH

Gradnja nove hidroelektrane Dubrovnik II, koju su dogovorile vlade Hrvatske i Republike Srpske, izaziva sve više negativnih reakcija u javnosti, a kao jedan od velikih protivnika projekta javio se i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović
 
Tvrdi da je gradnja hidroelektrane, za koju bi se voda osigurala iz slijeva rijeke Trebišnjice, koja se nalazi u BiH, isključivo pitanje mjerodavnosti države BiH, jer je upravo Predsjedništvo ovlašteno za vođenje pregovora za zaključenje međunarodniih ugovora BiH, a ne Republika Srpska. Osim toga, nastavlja on, prema Ustavu BiH svaki entitet može sklapati sporazume s državama i međunarodnim organizacijama, ali uza suglasnost parlamentarne skupštine BiH.
Strah od katastrofe
– Želim upozoriti i hrvatsku vladu i vladu Republike Srpske da vode računa o tim činjenicama kako se ne bi kršio Ustav BiH i ne bi bilo radnji suprotnih procedurama propisanim zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora – poručio je Izetbegović. Brine ga i to što bi projekt mogao nanijeti veliku štetu okolišu, i to ne samo u BiH nego i u Hrvatskoj.
– Kako je u navedenom slučaju planirane gradnje hidroelektrane riječ o projektiranom odvođenju otprilike dvije milijarde prostornih metara vode iz donjeg toka rijeke Neretve, sasvim je opravdan strah od prirodne katastrofe koja bi zaprijetila području od Čapljine do Metkovića sve do ušća Neretve u Jadransko more – upozorava predsjedavatelj Predsjedništva Bakir Izetbegović.
Podsjetimo, gradnja ove hidroelektrane druga je faza projekta “Gornji horizonti” kojim Republika Srpska u istočnoj Hercegovini planira prevesti vode iz Nevesinjskog, Gatačkog i Dabarskog polja u korito rijeke Trebišnjice, čime bi se ojačao hidropotencijal nužan za rad triju novosagrađenih hidroelektrana.
Zasolit će se Neretva
Stanovnici doline Neretve, koji već trpe posljedice prve faze projekta jer se zbog preusmjeravanja voda iz tih polja isušuje Neretva te se javlja zasoljenje i rijeke i većeg dijela vodoopskrbnog sustava doline, udružili su se u građansku inicijativu “Spasimo dolinu Neretve”.
– Prošlotjednim sporazumom Hrvatska posredno daje suglasnost Republici Srpskoj za krađu još dvije milijarde kubika vode godišnje, što bi bez sumnje od neretvanske doline stvorilo neplodnu pustaru u srcu Mediterana. Bio bi to kraj poljoprivredne proizvodnje doline s obje strane granice, kraj očuvanim močvarnim staništima te školjkarstvu u Malostonskome zaljevu, odnosno općenito kraj životu na ovim prostorima – zabrinut je koordinator inicijative Nikola Grmoja.
Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, koji je potpisao ovaj ugovor s Aleksandrom Džombićem, ministrom financija RS, u četvrtak nije htio komentirati ove molbe.

Foto: Dado Ruvić/Cropix
Izvor: Tea Romić/VLM

Akademija-Art