azz.hr – Francesco Cafiso & Mauro Schiavone

francesco cafiso

Na prvom koncertu ovosezonskog ciklusa Jazz.hr, što ga zajedno organiziraju HDS i KD V. Lisinskog, 20. će rujna nastupiti talijanski duo koji sačinjavaju alt saksofonist Francesco Cafiso i pijanist Mauro Sciavone. Bit će to jedan u nizu koncerata koje je ovaj organizator tijekom niza godina ostvario u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

Susret i početak suradnje, na kojoj im zavide mnogi kolege, bio je iznimno važan trenutak u karijerama ova dva mlada glazbenika i nekadašnja »čuda od djeteta« koji su duboko ukorijenjeni u tradiciju ali s velikom znatiželjom gledaju u budućnost tragajući za novim i osobnim zvukom. Njihov je cilj stvarati glazbu koja će biti izokrenuta za tristo i šezdeset stupnjeva, a zasnivat će se na cjelokupnoj glazbenoj ostavštini afroameričke glazbe, od bluesa do suvremenog jazza. Njihov umjetnički jezik prelazi sve granice te stvara originalni izričaj mediteranske provenijencije. Zahvaljujući njihovom kreativnom bogatstvu, spoj zamisli ova dva glazbenika predstavlja sintezu dvije jedinstvene osobnosti u tehničkom i interpretativnom smislu, te glazbeni projekt stilskih inovacija bez premca. Sinergija koju spontano ostvaruju komunicirajući unutar jazz idioma nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svirajući uglavnom Cafisove skladbe, oni publiku izazivaju, uvlače u svoj kreativni svijet i mame na zajedničko proživljavanje glazbe trenutka.

Susret s legendom jazza Wyntonom Marsalisom na jazz festival u Pescari bio je ključni trenutak za mladog saksofonista Francesca Cafisa. Oduševljen njegovim kvalitetama, Marsalis ga je poveo sa sobom na europsku turneju 2003. gdje je Francesco ušao u sam vrh europske jazz scene. Susret sa sunarodnjakom, pijanistom Maurom Schivoneom drugi je najvažniji trenutak u njegovoj karijeri – dva su mlada glazbenika i nekadašnja “čuda od djeteta” započela suradnju na kojoj im zavide mnogi kolege: njihov umjetnički jezik prelazi sve granice te stvara originalni izričaj mediteranske provenijencije. Spoj dvaju glazbenika predstavlja sintezu dvije jedinstvene osobnosti u tehničkom i interpretativnom smislu, te glazbeni projekt stilskih inovacija bez premca zahvaljujući njihovom kreativnom bogatstvu.