Čavlović Smiljanec: Fiskalizacija u tri faze

Fiskalizacija u prometu gotovinom provest će se u tri faze, izjavila je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec te dodala da je Porezna uprava na tom projektu radila oko šest mjeseci. Od 1. siječnja 2013. fiskalizacijom će biti obuhvaćeni ugostitelji i srednje veliki poduzetnici, od 1. travnja trgovci i slobodna zanimanja, a od 1. srpnja svi ostali obveznici fiskalizacije, kazala je Čavlović Smiljanec u emisiji "Tema dana"
Upitana kako će to izgledati u praksi ravnateljica je odgovorila da će se pri izdavanju svakog računa putem interneta komunicirati sa serverom u Poreznoj upravi. Morat će postojati internetska veza s poreznom upravom koja ima centralni server, gdje će dolaziti svaki tiskani račun koji se izdaje, a porezni obveznici koji već imaju kompjutorske blagajne, morat će samo nadograditi svoj sustav i prilagoditi uređaj da mogu izdavati fiskalni račun. 

Svaki fiskalni račun kada se otkuca u bilo kojem maloprodajnom mjestu, odlazi na provjeru u Poreznu upravu, dobiva svoj poseban broj i vraća se u roku od dvije sekunde poreznom odvezniku, a nakon toga se izdaje račun. Nema straha da će fiskalizacija usporavati procese izdavanja računa, objasnila je Čavlović Smiljanec. Dodala je kako će oni porezni obveznici koji nemaju dostupan internet, morati kod HAKOM-a zatražiti potvrdu.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell