Skip to content

Austrijanci: Slovenci ne mogu kočiti Hrvatsku na putu u članstvo u EU

Bilateralni problemi dviju država nikako ne bi jednoj od njih smjeli stajati na putu prema članstvu u EU, rekao je austrijski predsjednik Heinz Fischer nakon susreta s hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem u Beču

"Ne libim se reći da je naše mišljenje kako se pristupanje EU-u i bilateralni problemi s nekom zemljom članicom ne smiju povezivati" kazao je Fischer. "Radi se o različitim stvarima i ne treba ih miješati" dodao je.
Slovenija prije ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora zahtijeva da Hrvatska povuče punomoći na osnovi kojih Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb vode postupke pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke (NLB).
Austrijski predsjednik je pozdravio pristupanje Hrvatske EU-u uz poruku kako "želi i nada se da će to pristupanje, na temelju svih dosadašnjih izvješća Europske komisije, biti uspješno".
Predsjednik Josipović boravi u dvodnevnom radnom posjetu Austriji, u sklopu kojeg će se sastati i s gradišćanskim Hrvatima.
"Uživamo punu potporu Austrije i zajedno iščekujemo taj 1. srpnja sljedeće godine", kazao je šef hrvatske države, istaknuvši da i današnji sastanak s predsjednikom Fischerom predstavlja nastavak "stabilne i plodonosne suradnje" dviju zemalja. "Ovo je već treći ili četvrti naš sastanak u posljednje vrijeme", dodao je Josipović.
Dvojica državnika razgovarala su i o aktualnom stanju u Hrvatskoj i Austriji posebice kao teme izvdojivši borbu protiv korupcije, pitanje nezaposlenosti i poticanje ulaganja.
"Hrvatska kao zemlja u razvoju još uvijek prilagođava svoje gospodarstvo europskim normama", rekao je Josipović koji je svog sugovornika upoznao s dopunama Zakona o poticanju ulaganja.
Austrija je najveći ulagač u Hrvatsku.
Predsjednik Josipović je kao cilj svog boravka u Austriji naveo i posjet gradišćanskim Hrvatima. U utorak će posjetiti sedam općina s hrvatskim stanovništvom u Gradišću.
"Sutra posjećujem gradišćanske Hrvate. To je vrlo važno za jedinstvo hrvatskog naroda, ali je također od iznimne važnosti za dobrosusjedske odnose s Austrijom" rekao je Josipović. Istaknuo da bi upravo gradišćanski Hrvati mogli biti ulagači u Hrvatsku.
Večeras će predsjednik Josipović na bečkom Glazbenom sveučilištu održati govor o politici i glazbi, te nazočiti koncertu zagrebačke Muzičke akademije.
Foto: Danas.hr