Atena – Grčka odobrila plan štednje, ulični rat

Glavni atenski trg Sintagma sinoć se na nekoliko se sati pretvorio u pravu ratnu zonu

Grčka vlada odobrila je nacrt zakona s mjerama štednje koje su predložili MMF i Europska unija kako bi zauzvrat dobila novi paket pomoći u vidu zajma od 130 milijuna eura potreban kako bi se izbjegao opći bankrot. Građani su odgovorili napadom na policiju i cjelonoćnim sukobima na ulicama Atene.

Grčka vlada odobrila je u noći s petka na subotu nacrt zakona s mjerama štednje koje su predložili MMF i Europska unija kako bi zauzvrat dobila novi paket pomoći u vidu zajma od 130 milijuna eura potreban kako bi se izbjegao opći bankrot.

"Odobren je", potvrdio je ministar koji je sudjelovao na sastanku kabineta.

Kako prenosi agencija ANA, zakon, o kojemu bi u nedjelju trebao glasovati parlament, donesen je jednoglasno i njegovim prihvaćanjem otvara se put za dobivanje prijeko potrebnog zajma.

EU također od Grčke zahtijeva da utvrdi daljnjih 325 milijuna eura uštede u državnom proračunu te da sve političke stranke jasno izraze spremnost za provedbu reformi.

Najavljene mjere štednje pokrenule su ovoga tjedna masovne prosvjede i dva generalna štrajka u zemlji, koji su eskalirali golemim uličnim neredima tokom noći.

Naime, glavni atenski trg Sintagma sinoć se na nekoliko se sati pretvorio u pravu ratnu zonu. Prosvjednici su bacali boce i kamenje, a snage reda su odgovorile suzavcima.
Dva su policajca ozlijeđena, dok je troje prosvjednika privedeno tijekom novih nereda koji su u petak buknuli ispred zgrade grčkog parlamenta.
Tisuće radnika odazvalo se pozivu na 48-satni štrajk zbog novih mjera štednje, prenosi Reuters.
Izvor: Hina

Akademija-Art.hr