Argentina: Lupanjem lonaca prosvjednici pozivali predsjednicu da odstupi

Argentinci su u četvrtak navečer lupajući loncima u velikom broju prosvjedovali diljem zemlje protiv predsjednice Cristine Kirchner, nesigurnosti i korupcije, na poziv skupina aktivnih na društvenim mrežama

"Da demokraciji, ne novom mandatu", izvikivali su prosvjednici koji su istodobno izašli na ulice najvećih gradova u zemlji, Buenos Airesa, Rosarija, Cordobe, Mendoze i Barilochea, upozoravajući na nesigurnost i korupciju i mašući argentinskim zastavama.
Glavni dnevni listovi, La Nacion i Clarin, oba kritičari vladine politike, ocijenili su da su u prosvjedima diljem zemlje sudjelovale "stotine tisuća" Argentinaca.
"Dosta je korupcije", "Spasimo Republiku", "Želimo neovisno sudstvo", moglo se pročitati na transparentima iznad zbijenog mnoštva koje se kretalo prema obelisku u središtu prijestolnice.
"Predsjednica nas mora poslušati: ne želimo još jedan njezin mandat", rekla je Nora Perez (40). "Ljudi više nemaju radne kulture i žele živjeti od socijalne pomoći", požalila se.
Kirchner je dvaput pobijedila na predsjedničkim izborima, 2007. i 2011. No neki parlamentarni zastupnici iz peronističke stranke na vlasti predlažu reformu ustava kako bi joj omogućili i treći mandat 2015.
Tu inicijativu odbacuje više od 80 posto stanovništva, ocijenio je institut Management & Fit.
Većina prosvjednika su pripadnici srednjeg sloja, kao i na prvim velikim prosvjedima organiziranim 13. rujna.
Anketa provedena među prosvjednicima je pokazala da su glavni razlozi njihove zabrinutosti nesigurnost (79,4 posto) i inflacija (64 posto).
Foto: Natacha Pisarenko/AP