Apel komisije Iustitia et pax: Povucite izmjene zakona

Iustitia et Pax

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax apelira na Vladu Republike Hrvatske da povuče prijedlog izmjena zakona o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije koji je za Komisiju sporan, kako Hrvatska ne bi ušla u EU pod sumnjom i stigmom zaštitnika ideoloških zločina iz vremena komunizma, nego kao vjerodostojan partner

Apel je sastavni dio izjave komisije Iustitia et pax koju je, na konferenciji za novinare u zgradi HBK pročitala Dubravka Petrović-Štefanac, članica te komisije, a njezin predsjednik sisački biskup msgr. Vlado Košić istaknuo kako je njihova izjava potaknuta nadom da će ulazak Hrvatske u EU pomoći konačnom odbacivanju svih totalitarizama u hrvatskome društvu, posebno komunističkoga zločinačkog nasljeđa.

Biskup Košić napomenuo je kako su možda zakasnili s izjavom jer je prijedlog možda već povučen, ali ipak smatra da si Hrvatska nije smjela dopustiti da krene u izmjene spomenutoga zakona. U izjavi Komisije, naime, stoji kako se valja podsjetiti da je europski uhidbeni nalog mehanizam koji je preuzet pregovorima o poglavlju 23, koji nam je do posljednjega trenutka bio najvažniji politički kriterij, štoviše poštivanje europskog uhidbenoga naloga nalaže i članak 9. Ustava RH.

Kako se dodaje, komisija je iznenađena činjenicom da se RH u te izmjene upustila bez konzultacija s EU, te da je uistinu tužna činjenica da hrvatska vlast po svom političkom mentalitetu nije spremna za ulazak u EU. Ipak, smatra komisija, hrvatska Vlada može, ako se koncentrira na EU i razvoj Hrvatske, popraviti sliku Hrvatske i legitimirati se kao demokratska vlada koja ne vara partnere, ne prikriva zločine i ne štiti zločince, ma tko oni bili.

Na pitanje hoće li komisija upozoravati i na zločine drugih totalitarističkih sustava, a ne samo komunističkoga, msgr. Košić odgovorio je kako su zločini fašizma višestruko osuđeni, ali da to nije slučaj za zločinima počinjenim za višedesetljeća dugoga komunističkog totalitarizma. (HRT)