Galerija Zvonimir, Bauerova 33, Zagreb

Antonio Rossetti
Izložba podvodne fotografije
od 28. 01. (u 19.00 sati) do 04. 02. 2011.


U petak 28. siječnja 2011. u 19.00 sati u galeriji Zvonimir bit će otvorenje IZLOŽBE PODVODNE FOTOGRAFIJE čiji je autor Antonio Rossetti. Izložba je prodajna, u korist Udruge za autizam Split. Izložba se može razgledati do 4. veljače.  
 


Obraćam Vam se ispred Udruge za autizam grada Splita i u svoje osobno ime da nas podržite u organizaciji humanitarne akcije kojoj je cilj prikupljanje sredstava za kupovinu prve stambene jedinice za autiste u Splitu

Kupovinom takve jedinice, 5 do 6 funkcionalnijih autista uz pomoć sestre bi se velikim dijelom osamostalilo.


Jedan od načina prikupljanja sredstava – osim donacijama na raćun Udruge je i putem prodajne izložbe podvodnih fotografija kojima sam osobno autor, a i zadnje dvije godine sam državni prvak u toj zajedničkoj disciplini ronjenja i fotografije. Do sada sam imao 4 samostalne izložbe te više skupnih od kojih neke sa vrlo uvaženim i eminentnim fotografima iz naše zemlje.

Trenutno Udruga okuplja pedesetak obitelji autističnih osoba te nešto počasnih članova iz područja stručnih djelatnosti koje brinu o autističnoj populaciji.

Osnovna zadaća Udruge radi čega je osnovana jest sveobuhvatna stručna skrb autističnih osoba kroz državne institucije. U tu svrhu je Udruga, odnosno njen predsjednik Petar Martinić svojim upornim radom otvorio 1997. godine Podružnicu Split, Centra za autizam Zagreb, i to nakon gotovo trogodišnjeg obilaska nadležnih institucija i traženja prostora.

Na br. mobitela 095/908 75 38 stojim na raspolaganju za dodatna pojašnjenja i kontakt kao i predsjednik Udruge, gosp. Petar Martinić na br. mobitela 091/11 11 304.

U očekivanju Vašeg odgovora srdačno Vas pozdravljam te se nadamo da ćete u skladu sa svojim mogućnostima pomoći ovu vrijednu akciju da se autistima približi naša svakodnevnica.

S osobitim poštovanjem,
Antonio Rossetti

Antonio Rossetti se svojom prvom izložbom predstavio uspješnim fotografom jer je ispunio dva vrlo važna uvjeta u umjetnosti: odlično korespondira sa stvarnošću i nije nas ostavio indiferentnim. Progovorio je osobnim imanentnim jezikom i uzdigao je fotografiju iznad običnog dokumenta izbjegavši banalnost trenutka.

Duboko promišljeno, lukavo i duhovito ironizirao je stvarnost. I dok se hrvatska javnost bavi gdje i kako pušiti, Rossetti svoje junake, pušače i kavopije, vraća u prirodni čovjekov ambijent u vodu – zapravo tamo gdje nam je bilo najljepše, u majčinu utrobu – a sve što je naslonjeno na majku unaprijed je osuđeno na uspjeh.
Ovim fotografijama potvrđuje da duboko doživljava stvarnost jer nijedna od fotografija nije nastala slučajno već istinski promišljeno, sa puno smisla za scenu, kostim i skeč.
Dok mnogi fotografi jure okolo tražeći događaj, Antonio sam stvara događaj time potvrdivši staru istinu da je sve vrijedno u nama. Ako si fotograf lucidnog oka i decentnog duha, što Antonio i jest, kreativnu žicu neći ćeš svugdje oko nas: na Marjanu, rivi, ili u Poljudskim bazenima.
Kako smo svjedoci svakodnevnih životnih dilema i sve očitijeg egizma Antonio Rossetti svjesno provocira i nameće uspješnu obavezu propitkivanja prema životu.
Ovom izložbom Antonio je krenuo na veselu avanturu bježeći od sklerotičnog svakodnevnog anakronizma.
Feđa Klarić

Antonio Rossetti, apslovent na stručnom studiju građevinarstva, počeo se baviti fotografijom prije dvije godine, a kupnjom podvodnog kućišta pred godinu dana odlazi „ispod površine“ gdje ostvaruje iznenađujuće rezultate. Na oba Prvenstva Hrvatske u podvodnoj fotografiji na kojima je sudjelovao pobijedio je s najboljim fotografijama natjecanja i u konkurenciji inozemnih natjecatelja. Nakon uspješnog spoja dviju ljubavi: fotografije i ronjenja – organizira prvu samostalnu izložbu „Na škrge“ podvodne tematike, koja je nastala u sterilnom i monotonom bazenskom okruženju. Osim konceptualnih podvodnih fotografija koje su mu najdraže rado snima ambijentalne i macro fotografije podvodnog svijeta. Za zimskih dana kada je ronjenje rjeđe uživa u ˝điravanju˝ gradom hvatajući momente socijalnog života. U pripremi je i druga izložba s podmorskim motivima u koautorstvu s uvaženim fotoreporterom Božom Vukičevićem povodom 50-e obljetnice PIK Mornara.

Akademija-Art.hr
24.01.2011.