Ante Verzotti: Kriptofotografije (Tragovi civilizacija)

U utorak, 15. siječnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvoriti će se izložba fotografija Ante Verzottija: Kriptofotografije (Tragovi civilizacija)

Pogledajte galeriju radova!
Kustosica izložbe je dr.sc. Ana Peraica.
Splitski fotograf Ante Verzotti (r. 1942. u Splitu) foto-montažama se bavi od 70-tih godina, dijelom potaknut svojim drugim interesom i predmetom bavljenja – eksperimentalnim filmom. U najnovijoj seriji radova autor komentira globalno političko okruženje na ciničan, sarkastičan način – kritizira korporativnu hegemoniju, konzumerizam, sustav kontrole, ekologiju, indoktrinaciju… zahvaćajući sve bitne teme aktivističke umjetnosti. Fotografija ovdje prestaje biti „svjetlosni zapis“ i postaje znak, postapokaliptična vizija svijeta postmoderne.

„… Verzotti razrađuje načine komunikacije putem fotografije kao elementarnoga sredstva poruke, a rezultati su slični rebusima, kriptični poput hijeroglifa. Oni redom zahtijevaju dešifriranja uz pomoć ikonografije i proteklog i suvremenog doba. Promišljajući o spajanjima Coca Cole i svastike, američkih taksija i„blizanaca“, religije i šanka, možemo prispjeti nizu konspirativnih teorija, kojima smo u suvremenom dobu svjedoci jednako kao i pokušajima da se ponište. Slijedeći asocijacije u Verzottijevim foto-kolažima, naslutit ćemo teze o raspadu Amerike od vlastitih brendova, pa i distopije u kojima će proizvodnja alkohola ubrzo sustići i broj prometnih nesreća… Iza svih tih konspirativnih teorija ostaju pitanja publike: je li fotografija snimila, kao i davno nekad u slučaju Johna Hartfielda, židovske bankare koji daju novac Adolfu Hitleru, ili je to iskonstruirala? Jer, u tome i jest sva moć i draž fotomontaže, u uvjerljivosti fotografskog snimka, i retorici koja nadilazi svijet predstavljenoga, u jednostavnosti komunikacije čak i kada su u pitanju najkompleksnije teorije zavjere.“
(dr.sc. Ana Peraica, iz predgovora)
Izložba će se moći pogledati do 25. siječnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Zadnjeg dana izložbe, u petak, 25. siječnja kada se održava Noć muzeja, izložba će se iznimno moći pogledati od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Ulaz na izložbu je slobodan.

Ante Verzotti (rođen 1942. u Splitu), diplomirao je 1973. filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji lijepih umjetnosti FAMU u Pragu. Fotografijom se bavi od 1958. godine. Do danas je priredio 25 samostalnih i sudjelovao na 90-ak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, na kojima je dobio i zapažene nagrade. Od 1979. do 1996. sustavno je fotografski dokumentirao sve programe i predstave HNK u Splitu i Splitskoga ljeta. Od 1992. stalno je zaposlen u Slobodnoj Dalmaciji kao urednik fotografije i fotoreporter. Paralelno s fotografijom bavio se i snimanjem filmova. Na Umjetničkoj akademiji UMAS u Splitu predaje od njezina osnutka, 1997. godine, kao izvanredni profesor – Kolegij fotografije i filmskog i TV snimanja. Hrvatski fotosavez mu je 2009. dodijelio najviše počasno autorsko zvanje prvog reda: Majstora fotografije (MF-HFS), prvo takvo u Hrvatskoj. Član je Foto-kluba Split i Kino-kluba Split (od 1957.), Hrvatskog društva filmskih djelatnika – HDFD (od 1975.), ULUPUH-a (od 1980.), HZSU-a (od 1981.) i HND-a (od 1992.). Živi i radi u Splitu.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Splita. Sponzor izložbe je Slobodna Dalmacija.