Ante Gotovina: Ponosan sam na Oluju, borili smo se časno


 

Ponosan sam ne samo zato što smo pobijedili nego i zato jer je šteta za civile i njihove domove bila minimalna
 

– Kao zapovjednik ponosan sam na rezultate akcije Oluja, ponosan ne samo zato što smo pobijedili nego i zato jer je šteta za civile i njihove domove bila minimalna – izjavio je general Ante Gotovina u svome obraćanju sucima Haaškog suda koji odlučuju o njegovoj i Markačevoj žalbi na osuđujuću presudu.
Gotovina je govorio na francuskom jeziku, a naglasio je kako je on prvi koji žali ako je činio pogreške u prošlosti, “uključujući i odluku da se ne predam sudu”. Žali i za svakim životom izgubljenim u akciji Oluja, ali tvrdi da se uvijek ponašao časno, “dao najbolje od sebe u teškim okolnostima”. Markač je pak u svome obraćanju sudu rekao da je iznenađen izvrtanjem činjenica o Domovinskom ratu koje je čuo tijekom rasprave.

Generali su se osobno obratili sucima na današnjoj žalbenoj konferenciji u haaškom procesu. U prijepodnevnim satima žalbu je najprije obrazložila obrana generala Gotovine, a u poslijepodnevnom terminu isto je učinila obrana generala Markača. Kasnije je tužiteljstvo iznijelo svoj odgovor na žalbu.

Prošlog mjeseca žalbeno vijeće haaškog suda izdalo je nalog i obrani i tužiteljstvu da svoja izlaganja usmjere na četiri točke: je li prvostupanjsko vijeće pogriješilo kad je u presudi utvrdilo pravilo od 200 metara od cilja za zakonitost topničkih pogodaka, kako bi se proglašenje toga zaključka pogrešnim odrazilo na druge zaključke o pogocima, može li zaključak o nezakonitosti topničkih napada opstati ako padnu zaključci vezani uz pravilo o 200 metara i, na kraju, treba li zaključak o postojanju udruženog zločinačkog pothvata ostati ako se utvrdi da nije bilo nezakonitih topničkih napada.
 
Ante Gotovina:
 
– Tijekom cijele svoje vojne karijere, nastojao sam svoju dužnost obavljati dostojanstveno i časno te sam uvijek davao sve od sebe kao zapovjednik i vojnik kako bi zaštitio civile. Kao zapovjednik, ponosan sam na rezultate operacije Oluja. Ponosan sam ne samo zato što smo pobijedili, nego i zato što je stradao minimalan broj civila i njihovih domova. Kao čovjeku, jako mi je žao za svaki izgubljeni ljudski život i uništenu imovinu. Ne mogu, međutim, biti odgovoran za to što su drugi učinili ili propustili učiniti dok sam ja već bio dalje u Bosni.
Do danas sam uvjeren da sam na najbolji mogući način ispunio svoju dužnost. Bili smo u borbi za život i smrt s neprijateljem, borili se kako bismo oslobodili našu zemlju. Trudili smo se pritom maksimalno zaštiti živote vojnika i civila. Ako sam činio greške, kao što je odbijanje predaje sudu, ja sam prvi koji zbog toga žali. Ne tvrdim da sam bezgrešan, ali nadam se da mi neće biti suđeno zbog toga što nisam bio savršen. No, čak i ako zaključite da sam donosio pogrešne odluke nećete ustanoviti da sam ikad želio ili pristao na to da bilo koji vojnik ili civil treba biti ubijen zato što je Srbin ili pripadnik neke druge nacionalne skupine.
Svjestan sam i živim s osjećajem zadovoljstva da su moji postupci tijekom akcije Oluje bili ispravni i moje zapovjedi su svjedočanstvo te činjenice. Stoga ne tražim od vas nikakve usluge, niti vas molim da učinite išta drugo od onoga što su moji branitelji zatražili u moje ime. Živim s osjećajem zadovoljstva što su moji postupci u skladu s postupcima poštenog i marljivog vojnog časnika koji je dao sve od sebe u teškim okolnostima.
Ako ovo Vijeće može jednostavno ispitati moje postupke u tom kontekstu, bit ću zadovoljan i neću moći tražiti ništa više – rekao je pred sudskim vijećem na francuskom general Ante Gotovina.
 
Mladen Markač sudu se obratio na hrvatskom jeziku:
 
– Iznenađen sam izrečenim navodima o Oluji koji nisu utemeljeni na činjenicama. Izazvan pokušajima preoblikovanja činjenica iz Domovinskog rata želim reći da nisam nikakav član udruženog zločinačkog pothvata niti sam ratni zločinac. O postojanju udruženog zločinačkog pothvata prvi sam put čuo na ovom suđenju. Ni predstavnici europske zajednice ni bilo tko iz Hrvatske nije mi ukazao na postojanje udruženog zločinačkog pothvata. Nikada nitko mi nije ukazao na nezakonito postupanje pripadnika specijalne policije MUP-a na čiju profesionalnost sam posebno ponosan. Nisam planirao, počinio niti prikrivao bilo kakav zločin jer to nije u skladu sa mojim životnim svjetonazorom. Ja sam policijsko-vojni časnik koji je odgovorno izvršavao zadaće koje mi je nalagao ministar MUP-a RH. Moj posao bila je obrana i oslobađanje nelegitimno okupirane Hrvatske.
Nakon Markačevog govora, žalbena rasprava je zaključena.

Foto: Screenshot: Haaški sud
Izvor: Luka Capar, Karolina Herega, Tomislav Krasnec / Vecernji.hr

Akademija-Art