Skip to content

Anonymousi objavili internetski rat Siriji

Globalna hakerska mreža Anonymous najavila je da će blokirati internetske starncie sirijskih vlasti u svijetu kao odgovor na blokiranje interneta u cijeloj Siriji, za što se vjeruje da za cilj ima ušutkati protvinike predsjednika Bashara al-Assada

Sirija je pala u komunikacijski mrak u četvrtak kada su u podne prekinute internetske veze. Velikim dijelom su prekinute i mreže fiksnih i mobilnih telefona.
Sirijska vlada je rekla da su "teroristi" napali internetske veze ali sirijska oporba i organizacije za zaštitu ljudskih prava vjeruju da je to djelo sirijskih vlasti.
Oporbeni aktivisti su u velikoj mjeri koristili internet kako bi promicali svoje ciljeve objavom snimaka zračnih napada i civilnih žrtava. S obzirom na nepostojanje slobodnih medija oni su koristili društvene mreže kako bi tijekom ustanka širili informacije i komunicirali s novinarima u inozemstvu.
Anonymous, labava mreža hakerskih skupina koja se protivi cenzuri na internetu, rekla je da će s interneta ukloniti sve sadržaje koji pripadaju Assadovoj vladi van Sirije, počevši od veleposlanstava.
U petak prijepodne srušena je stranica sirijskog veleposlanstva u Belgiji ali ona veleposlanstva u Kini, za koju je najavljeno da će biti prva na meti, još je uvijek radila. Stranice većine sirijskih ministrstva su također izvan funkcije, moguće i zbog općeg prekida internetskih veza.

Izvor: Hina