Anna Galtarossa: Duhovi / fantasmi

Anna Galtarossa

Anna Galtarossa

Samostalna izložba talijanske umjetnice Anne Galtarossa, nastala u suradnji s galerijom Studio La Città iz Verone, održava se od 13. rujna do 1. studenog, paralelno u prostorima Galerije Rigo i Muzeja Lapidarium u Novigradu.

Riječ je o instalaciji pod nazivom ‘Duhovi / fantasmi’ (2012.) koju čine neobični, taktilni, koloristički intenzivni i mobilni objekti nastali u tragu autoričinog bavljenja spiritualnim temama, te s druge strane – prepoznatljivim građenjem forme uporabnim predmetima i raznim materijalima iz svakodnevice.

‘(…) 5 skulptura koje se viseći sa stropa, vrte polako, polako, gotovo neprimjetno. Obješena su to tijela sačinjena od mekih i obojanih materijala, animirana umjetnička tijela koja nas dodiruju ili koja dodirujemo prolazeći među njima. Tijela – duhovna i spiritualna kako kaže sama umjetnica. Tijela kojima mjerimo svoje vlastito tijelo, a upravo je u tome sažet talijanski aspekt Galtarossinog rada jer mjerenje tijela i prostora talijanska je šifra naše umjetnosti koja ovakvim pristupom održava vezu sa antiknim i koja nikada ne gubi čak ni onda kada prisvaja antiklasične forme i materijale.

Anna Galtarossa rođena je 1975. godine u Veroni. Živi i radi u New Yorku i S.Pietro Incariano – Verona. Počevši od 2004. godine izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Italiji i inozemstvu. Izložba u Novigradu u znaku je autoričinog premijernog samostalnog predstavljanja u Hrvatskoj.