ANKETA Milan Bandić već u prvom krugu osvaja 41 posto glasova

Da se danas održavaju lokalni izbori, Milan Bandić bi osvojio čak dvostruko više glasova od svog glavnog protukandidata Rajka Ostojića i u prvom i u drugom izbornom krugu, pokazuje najnovije terensko istraživanje koje je na stratificiranom uzorku od 1024 birača rađeno za potrebe Nezavisne zagrebačke liste Tatjane Holjevac

Prema tom istraživanju, koje je rađeno zadnjih desetak dana siječnja, Milan Bandić u prvom krugu osvaja čak 41 posto glasova, dok SDP-ov kandidat osvaja svega 20 posto glasova.
U drugom krugu Milan Bandić osvaja uvjerljivih 61,2 posto, a Rajko Ostojić svega 32.3 posto. SDP-ovom kandidatu slaba utjeha može biti činjenica da za potrebe ovog istraživanja HNS i SDP nisu prikazani kao koalicija nego kao stranke koje će na lokalne izbore izaći zasebno sa svojim kandidatima za gradonačelnika.
Naime, pretpostavljeni kandidat HNS-a Vesna Pusić dobiva svega 4.4 posto pa kada se i njeni rezultati pribroje Ostojevićevim, to opet nije dovoljno da bi se Bandić i sustigao, a kamoli  prestigao.
Zanimljivo je kod ove ankete što je i Davor Bernardić dobio nešto ispod 1 posto glasova iako nije više kandidat svoje stranke. No, neki su ispitanici inzistirali da bi oni glasali baš za njega.
U prvom krugu izbora, osim Bandića i Ostojića, dvoznamenkaste brojke postiže još samo Vladimir Ferdelji za kojeg bi u prvom krugu glasalo 10.5 posto birača. Slijede Tatjana Holjevac sa 6,2 posto, Davor Štern ( kada je rađeno istraživanje nije se znalo da će kandidat HDZ-a biti Margareta Mađerić – nap.a.) sa 5,4, Branko Vukšić ( Laburisti) sa 2.4 posto i Siniša Šukunda (HSP) sa 0.2 posto.
Kada su u pitanju izborne liste tu je situacija dosta drukčija i za SDP puno povoljnija. Da su danas izbori SDP bi sa samostalnom listom osvojio 23.1 posto glasova, Nezavisna lista Milana Bandića 17,2, Hrvatski laburisti 11,9, koalicija HDZ-HSP AS 11,3, ZNL Tatjane Holjevac 7,6, HSU 5,6 i HSS-HSLS 5.5 posto.
Prema ovoj anketi, da HNS samostalno iziđe na izbore ne bi prešao izborni prag. Dobili bi samo 3.3 posto glasova,. a više od njih bi dobila i Zelena lista Vlaste Toth koja trenutno osvaja 3.6 posto glasova što je dovoljno respektabilna brojka da zelenima podari nadu kako će prvi puta u povijesti uspjeti ući u Gradsku skupštinu. Pravaškom bloku je sa 1.6 posto glasova koliko im ova anketa daje, ponovni ulazak u Skupštinu san koji neće tako skoro postati java.
No, ova anketa nudi Ostojiću, osim glavobolje, i moguće rješenje. Naime, u anketi je svim ispitanicima postavljeno i pitanje smatraju li dobrim riješenjem da zamjenice Ostojića kao gradonačelniku budu Tatjana Holjevac i Mirela Holy. Čak 56 posto građana smatra da bi to bila dobra kombinacija.
A kako su nam priznali anketari, osobito su pozitivno ispitianici reagirali na sam spomen imena bivše ministrice zaštite okoliša. Ona je očito jedina SDP-ovka koja u očima građana Zagreba može poraziti Milana Bandića. Na sreću aktualnog gradonačelnika, u vrhu svoje stranke nije baš omiljena, a od avanture s Laburistima je sama odustala.

Foto: Novilist.h
Izvor: Hina