Skip to content

Anita Kuharić: Dvanaest dana

Galerija Kristofor Stanković, Stara gradska vijećnica, Sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb
Anita Kuharić
Dvanaest dana
od 28. 10. (u 19.00 sati) do 07. 11. 2010.

Čvrsta kompozicija, zanimanje za teksturu površine slike, obojene i razigrane plohe geometrizirane pozadine dosljedno je pravilo čitavog ciklusa. Anita kolažira s printevima vlastitih portreta otkrivajući agoniju svog identiteta. Ona se uspinje i pada kroz svaku sekundu, minutu i sat jednog dana koji prolazi. Umjetnica kombinira tehniku akrilnih boja, pijeska, tuša, isprintanih isječaka autoportreta i šljokica. Tako tretiranom površinom na slici dominira dijagonalno uspinjanje improviziranim stepenicama. Problematika ove životopisne priče uistinu ostavlja tračak nade na svakoj slici prikazanog ciklusa. Motivacija nastanka ovog štafelajnog slikarstva pod nazivom "Dvanaest dana" leži u istini koju sačinjava surova bit postojanja određene životne situacije. Ona ista pronalazi smisao u borbi i opstanku, ne želeći potonuti u razbuktanim valovima svakodnevnice.

Triptih koji čini početak razmatranja dotične serije predlaže započetu konfuziju kako u duhovnom stvaranju, tako i u slikarskim vrijednostima. Sve je prepuno raznih boja i pravaca koji vode na sve strane zadatog kadra čineći zbunjujuće mnoštvo što sugerira na pitanje- "kojim smjerom krenuti?" Karakterističnost dvanaest slika srednjeg formata su boje pozadine tretirane kao čisto obojene plohe. Žuta, narančasta, crvena, plava, zelena, ljubičasta prostiru se u punini svojeg tona,i zatim ponavljajući istu seriju boja Anita izvodi na drugih šest slika ali ovog puta lazurno. Završna slika je nadasve najvećih razmjera, a prikazuje čišćenje i konačan završetak agonije. Glavna tematika su cvjetovi kao simboli vlastitog vrta. Ti cvjetovi su isplakani. Iz njih boja nekontrolirano plete svoju maštovitu mrežu. Slučajnosti se jednostavno ne mogu kontrolirati. Možda je ipak važnost dana, kako i sama umjetnica ističe, na Božje putove koji su daleko od naših, a Njegovi planovi ruše nam iste.

Martina Matković

Anita Kuharić je rođena 1983. godine u Zagrebu. Godine 2005. diplomirala je marketing na Ekonomskom fakultetu, a 2008. godine slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Zlatka Kesera. Od 2008. godine članica je HDLU-a.

See also  Književno-znanstveni kolokvij o akademiku Stamaću

Akademija-Art.hr
26.10.2010.