Ana Opalić: Sasvim osobno i malog formata

 

Jadranka Pintarić
jadranka.pintaric@msu.hr

MSU, No galerija, Zagreb
Ana Opalić
Sasvim osobno i malog formata
od 01. 03. (u 19.00 sati)

Niz izložbi NO fotografije, zamišljen tako da se umjetnici služe fotografskim laboratorijem Muzeja za produkciju fotografija, otvara fotografkinja Ana Opalić.

„Sasvim osobno i malog formata“ naziv je izložbe Ane Opalić koja se otvara 1. ožujka u No galeriji. Bit će izložene crno-bijele fotografije koje na posve neočekivan način otvaraju vrata u umjetničinu intimu. Odabirom motiva, tehnike, ali i procesom ponavljanja, umjetnica proizvodi novi životni ritam. Riječ je o promatranju izabranog predjela gotovo svakodnevno, od 1996. na ovamo, ali ni jedan pogled nije isti. Razlika je ključ ponavljanja.
Promatrajući nizove gotovo identičnih fotografija morskog krajolika, posjetitelju se nameće pitanje: Što je zapravo ovdje «sasvim osobno», što to sugerira naziv izložbe? Čini se da to «osobno» proizlazi iz susreta autorice i krajolika. Ona je, naime, prisvojila fotografirani prizor i učinila ga osobnim, gotovo intimnim, upravo u procesu neprestanog vraćanja istom i to tijekom desetak godina. Pred našim pogledom je uvijek isti motiv, no nikad ista fotografija.
Zašto upravo taj motiv mora i neba omeđenog stijenama? Odgovor na to pitanje nije u nizovima izloženih fotografija. Vjerojatno se autorica neprestano vraćala na isto mjesto, mjerila svijetlost, brižljivo odabirući doba dana i doba godine te fotografirala krajolik upravo zato što je i sama željela otkriti njegovu «tajnu», privlačnost. Tako je ujedno mogla promišljati i sebe, u krajoliku lišenu ljudske prisutnosti.
Sljedeća razina bliskosti autorice i motiva jest činjenica da je autorica vlastoručno razvijala fotografije iz negativa što znači da je provela vrijeme promatrajući negative i birajući, tražeći, reproducirajući upravo one koji joj nešto «znače» ili «govore». Upravo taj odabir, premda nam Anin kriterij ostaje nepoznat, progovara o nečemu posve osobnom. Valja obratiti pozornost i na autoričinu interpretaciju: gradaciju tonova od crnog ka bijelom, fine detalje fotografiranog, format kadra i kvalitetu papira za razvijanje. Sve to svjedoči o Aninom izboru koji je, dakako, sasvim osoban.
Ana Opalić rođena je u Dubrovniku 1972. godine. Diplomirala je 1997. filmsko i TV snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Fotografije samostalno izlaže od 1991. Godine. Od 2000. članica je Hrvatske Zajednice Samostalnih Umjetnika. Predstavljala je 2003.Hrvatsku na 50. venecijanskom bijenalu (zajedno s Borisom Cvjetanovićem). Dobitnica je II. nagrade na natječaju T-HTnagrada@ msu.hr 2008.
Kustosica: Leila Topić, ulomak iz šireg teksta o ciklusu NO fotografija.

Akademija-Art.hr
27.02.2011.