Skip to content

Amira Medunjanin – Sevdalinka u Londonu

Bosanskohercegovačka Billie Holiday, kako je nazvao novinar Garth Cartwright, Amira Medunjanin svijetu uspješno predstavlja, sve čari sevdalinke
 
Izvodit će je i na kulturnoj Olimpijadi, koja se organizira nedjelju dana prije sportske: "U Londonu pripremamo divan projekt, zahvaljujući kojem ćemo predstaviti glazbene tradicije zapadnog Balkana. Smatram kako glazba povezuje narode, bez obzira na granične podjele. Olimpijski team u prijestolnici Velike Britanije organizira Festival a mene su promovirali u koordinatoricu projekta, za deset balkanskih zemalja među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Srbija i Turska. U pokazivanju glazbenih raznovrsnosti iz jugoistočne Europe, svesrdno su nam pomogli glazbenici iz Gratza pa nastupamo na Trafalgar squareu, kao dio starokontinentnog stagea.

Renovatorica sevdalinke, Amira Medunjanin je ovaj glazbeni žanr, izbavila iz kandži zaborava! Ističe kako je "Svijet prezasićen serijskim proizvodima, jednakim zvucima i nastojanjima što veće zarade. Publika traži iskrenost, egzotičnost i još neotkrivene glazbe pa sam našu staru baladu, uspjela približiti europskom duhu. Svi razumiju sadržaje i teme sevdalinki isto kao i one, bliske portugalskom fadou, čije im riječi nisu bliske. Nedavno sam pjevala u Londonu, uvjerivši se da shvaćaju poruke sevdalinke. Glazba povezuje osobe različitih kultura i povijesti, uspješno rušeci nerazumijevanje i neprihvaćanja drugih. Glazbeni oblik nazvan sevdalinka je snažan i moćan i umije se namentnuti, poput ostalih žanrova s područja nekadašnje domovine juznih Slavena”.

Foto: Amira.com.ba/Rtvusk.ba

Džana Mujadžić

Akademija-Art