Aljoša Jurinić i Ivan Mučić dobitnici nagrada

zajednicka

zajednicka

10. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić

Na završnoj večeri 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić nagrada za najbolji ukupni nastup pripala je Aljoši Juriniću (klavir), dok je nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora osvojio Ivan Mučić (trombon). Nakon nastupa svih osam ovogodišnjih kandidata, jednoglasno je to odlučio stručni ocjenjivački sud kojeg su činili Vladimir Kranjčević (predsjednik), Krešimir Seletković, Ivana Kocelj, Zlatko Madžar i Branimir Pofuk.

Aljoši Juriniću pripala je nagrada Ferdo Livadić za ukupni nastup, ček u iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Hypo Alpe Adria banke, samostalni koncert na 39. izdanju Samoborske glazbene jeseni, na kojem mu organizatori daruju praizvedbu nove skladbe za solo instrument i komorni orkestar skladatelja Dubravka Detonija, kao i koncert s Cantus Ansamblom u ciklusu “Cantus Ansambl & Lisinski” u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Uz to, nastupit će i na Osorskim glazbenim večerima.

U obrazloženju ocjenjivački sud je istaknuo odličan nastup kandidata u svih osam recitala, ali je izdvojio pobjednika pijanista Aljošu Jurinića zbog sjajne tehničke pripremljenosti, profinjenosti tona u svim dinamikama, perfektnog vođenja dionica i sugestivnosti interpretacije.

Ivanu Mučiću pripala je nagrada pokrovitelja Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora pa mu je pripao i novčani iznos od 10.000 kuna, kao i samostalan recital na sljedećem izdanju Samoborske glazbene jeseni. Nagrade pobjednicima predali su Josip Fresl iz Hypo Alpe Adria banke i zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković.

U nastavku pobjedničke večeri 8. listopada u crkvi svete Anastazije u Samoboru nastupila je prošlogodišnja pobjednica, violinistica Tanja Sonc. Uz Cantus Ansambl i Boženu Hrup na klaviru, Tanja Sonc praizvela je skladbu Anđelka Klobučara Etida za violinu i gudački kvintet, posebno napisanu za ovu prigodu.

tanja sonc

U drugom dijelu Tanja Sonc svirala je Sonatu br. 2 BWV 1003 J. S. Bacha, Rondo u C-duru KV 373 W. A. Mozarta te Sonatu u A-duru op. posth. 162-D 574 F. Schuberta, što je publika toplo pozdravila. U dodatku programa slijedili su Caprice viennois Friedricha Kreislera i Ciganske pjesme Antonína Dvořáka.

Samoborska glazbena jesen u nastavku (srijeda, 9. listopada) nudi novu poslasticu – koncert violončelistice Monike Leskovar. Početak je zakazan u 20 sati u crkvi svete Anastazije.