Skip to content

Alžir: U akciji oslobađanja od 41 taoca ubijena čak 34?

Trideset talaca, među kojima sedmero stranaca, ubijeno je u operciji alžirske vojske koja je krenula u akciju oslobađanja stotina talaca koje je islamistička gerila držala u plinskom postrojenju Tinganturinu na istoku zemlje, objavio je izvor u alžirskoj službi sigurnosti
Izvor je kazao Reutersu da su među poginulim stranim taocima dva japanska, dva britanska i jedan francuski državljanin. Nacionalnosti ostalih zasad nisu poznate. Moguće je da će broj žrtava rasti jer vojska još pretražuje postrojenje nakon završetka operacije oslobađanja, kazao je izvor i dodao da je u akciji ubijeno najmanje 11 islamista, uključujući i vođu skupine Abu al-Baraa. 

Tijekom operacije nekoliko stotina alžirskih radnika zatočenih u postrojenju i nekolicina stranih uspjela je pobjeći. 

Glasnogovornik alžirske vlade potvrdio je nešto ranije da su u vojnoj akciji oslobađanja talaca u pustinjskom plinskom postrojenju neki taoci poginuli, ali i da je vojska bila prisiljena pokušati ih osloboditi jer su propali pregovori s otmičarima.

Vijesti koje pak prenose gerilske podatke kažu kako je poginulo najmanje 34 talaca i 15 otmičara. Gerilci su za mauritansku novinsku agenciju ANI rekli kako je i nakon vojne akcije sedmero stranih talaca još živo.

Naime, za osvetu zbog francuske intervencije u Maliju, alžirski su islamisti napali plinsko postrojenje In Amenas u Sahari, uz granicu s Libijom, i za taoce uzeli alžirske radnike, ali i oko 40 državljana SAD-a, Velike Britanije, Japana i Francuske. Taoce je uzela skupina Al-Qaide u islamskom Magrebu pod zapovjedništvom Mohtara Belmohtara (AQMI) i zatražila povlačenje Francuza iz Malija.  

Alžirske snage su nakon toga počele akciju oslobađanja. Vojnici su okružili postrojenje. Napali su dva vozila koja su pokušala izaći s te lokacije. Ne zna se koliko je u njima bilo ljudi, a gerilci su lokalnim medijima rekli da je alžirska vojska pucala iz zraka.

Državna agencija javila je da je oslobođeno gotovo 600 alžirskih radnika i četvorica stranaca – dvojica iz Škotske, jedan iz Francuske i jedan iz Kenije. Doznaje se da je oslobođen i jedan Irac koji je također bio otet.

U akciji je bilo i mnogo žrtava, objavila je alžirska državna novinska agencija, a prenio BBC napominjući da su vijesti o akciji i dalje proturječne.

Reuters, pozivajući se na izvore bliske akciji, tvrdi da je 25 stranih talaca pobjeglo, a da ih je šest ubijeno. 

Francuski predsjednik Francois Hollande oglasio se kratkom izjavom da talačka kriza u Alžiru pokazuje kako je intervencija u Maliju bila opravdana. Kazao je da je akcija oslobađanja alžirske vojske poprimila dramatične razmjere, ali nema dovoljno podataka koji bi mu dopustili pravu procjenu situacije. Stanje na plinskom polju je nejasno, mijenja se iz sata u sat. Bilo je, ima Francuza na tom mjestu. Imam puno povjerenje u alžirske vlasti,rekao je.

Petnaestero stranih državljana, među kojima i dvoje Francuza, pobjeglo je otmičarima na plinskom postrojenju na području In Amenasa, na istoku Alžira, javila je privatna alžirska mreža Ennahar. Vlasnik TV mreže Anis Rahmanirekao je za agenciju AFP da se mreža poziva na službeni izvor. No iz izvora u alžirskoj vladi France presse doznaje da se takva informacija zasad ne može potvrditi.

Američki ministar obrane Leon Panetta je izjavio kako želi uvjeriti američki narod da će SAD poduzeti sve potrebne i odgovarajuće korake za rješavanje ove situacije

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague potvrdio je da je jedan Britanac ubijen, a niz drugih britanskih građana uzet za taoce. Alžirski mediji su objavili da je jedan Alžirac ubijen u napadu. U drugom lokalnom izvješću se navodi da je poginuo jedan Francuz. 

Japanski premijer je rekao novinarima da Japan neće nikada tolerirati takav čin, prenijela je novinska agencija Jiji. Njegova je vlada održala izvanrednu sjednicu i priopćila je da radi s drugim državama kako bi oslobodila japanske građane. 

Militanti su priopćili da je među taocima sedam Amerikanaca, što američki dužnosnici nisu mogli potvrditi. Norveška naftna kompanija Statoil navodi da je zarobljeno devet norveških djelatnika i tri alžirska zaposlenika. Japanski mediji su izvijestili da je među taocima pet djelatnika japanske tvrtke JGC.

Nakon što su Tuarezi libijskim oružjem osvojili sjever susjednog Malija, iz inozemstva onamo ulazi i preuzima vodstvo pobune Al-Qaida. Prijelaznu vladu Malija, koji je velik i bogat zlatom i rudama, zasad spašavaju francuski bojni zrakoplovi i vojske devet susjednih država. Francuzi su u Maliju počeli kopnenu ofenzivu protiv islamista. Europska unija podupire Pariz, a dat će Maliju 500 vojnih instruktora. Unija je spora i nedorasla ratovima, slabo pomaže Francuzima. 

Zatvaranje trećeg najvećeg plinskog polja u Alžiru, koje drže Alžirci, Britanci i Norvežani, smanjit će dotok plina Europi.

Foto: AFP
Izvor: HRT