Alen Filipović Grčić slavodobitnik 297. Sinjske alke

Alen Filipović Grčić slavodobitnik je ovogodišnje 297. Sinjske alke, koju je osvojio s ukupno 10 punata nakon pripetavanja sDušanom Ivandićem

Tridesetšestogodišnjem Alenu Filipoviću Grčiću, koji potječe iz stare sinjske alkarske obitelji, ovo je prva pobjeda na Alci. Uz današnju alku ima još jedan alkarski trofej – čoju koju je osvojio 2009.

Za slavodobitnika današnje 297. Alke natjecalo se 16 kopljanika. Uz trkalište, kojim su alkari na konju u punom galopu oko tri metra dugačkim kopljem gađali željeznu alku obješenu na konopu, danas su sjedili predsjednik Republike Ivo Josipović, Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Leko, Nenad Stazić i Tomislav Čuljak, prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, ministri, predstavnici Crkve, vojske, lokalnih vlasti te drugi brojni gosti, među kojima je i Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.  

Zanimljivo je da je Alku pratio i turski veleposlanik u Hrvatskoj Burak ÖzügerginProšlost je prošlost. U današnje vrijeme smo vrlo bliski. Danas nisam tu zbog rata i vojske već zbog kulture. Zadovoljan sam što sam tu, kazao je turski veleposlanik nakon upita novinara kako se osjeća u Sinju s obzirom na daleku 1715. kad je bitka za grad Sinj završila porazom turske vojske.
Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18. stoljeća. Datum održavanja se mijenjao, a sada se trči prve nedjelje u kolovozu.
Pobjednik je osim novčane nagrade dobio i 211 centimetara zelenog sukna. Pobjeda je nekad uključivala i zemlju u sinjskom polju na predjelu barovine, po čemu je prvi dan alkarskih natjecanja i dobio ime.

Izvor: HRT

Akademija-Art