Alegorija i arkadija – Antički motivi u umjetnosti

mg

mg

BUKOVAC / ČIKOŠ / MEDOVIĆ / AUER / TIŠOV / RENDIĆ / FRANGEŠ / VALDEC / MEŠTROVIĆ

Galerija Klovićevi dvori, Zagreb
26.09.2013. – 08.12.2013.

Autorice izložbe
Petra Vugrinec
dr. sc. Irena Kraševac
Darija Alujević

Antički su motivi prisutni jednako u slikarstvu, skulpturi i primijenjenoj umjetnosti te su dio sveopćega aktualnoga duha vremena od klasicizma i romantizma preko secesije i simbolizma. Antika postaje ambijent za brojne žanr prizore, scenografija za temeljna pitanja ljudskoga postojanja, izlika za ženske aktove u kulturi koja je njegovala kult tijela za kulturu koja ga se sramila.

To je vrijeme kada umjetnost nastaje isključivo da bi oplemenila svakodnevni život. U europskoj se umjetnosti pojava antičkih tema i motiva sredinom 19. stoljeća događa u sklopu pokreta nazvanog esteticizam u Engleskoj, larpurlartizma (L’art pour L’art franc. – umjetnost radi umjetnosti) izlaganog na izložbama pariškog Salona, a u zemljama srednje Europe u okviru pokreta simbolizma i secesije. Jedan od najpoznatijih predstavnika neo-grec umjetnosti je slavni slikar Sir Lawrence Alma – Tadema.

Izložba u Zagrebu valorizirat će domaće priloge umjetnosti antičke inspiracije, a da je tema značajna i aktualna svjedoče i brojne publikacije i izložbe što se posljednjih godina bave ovom temom od kojih je najpoznatija ona održana 2011. godine u Victoria & Albert muzeju u Londonu pod nazivom: „The Cult of Beuty – The Aestetic movement 1860 – 1900.” Brojna remek-djela naših slikara i kipara svjedoče o jednako relevantnoj hrvatskoj dionici esteticizma. Na izložbi će se tako naći i djelo Mate Celestina Medovića iz Muzeja stranih umjetnosti u Sofiji, najprestižnije bugarske institucije za likovnu umjetnost. Kao posebnu atrakciju izložba će predstaviti „Kirku” Bele Čikoša Sesije koja se nalazi u fundusu Magyar Nemzeti galerije u Budimpešti. Mađarska ju je vlada otkupila na Milenjskoj izložbi u Budimpešti, davne 1896. za fundus Nacionalne galerije i od tada nije izlagana u Hrvatskoj.

Uz slike iz Bugarske i Mađarske izložba će predstaviti do sad neizlagani i gotovo nepoznati veliki Bukovčev akt „Andromeda” iz Narodne galerije u Ljubljani. Atraktivnosti izložbe zasigurno će pridonijeti i remek djela koja rijetko napuštaju svoje matične muzeje i galerije poput „Bakanala” Mate Celstina Medovića ili velikih alegorijskih kompozicija Vlahe Bukovca iz Umjetničke galerije u Dubrovniku, koje će samo za tu priliku biti restaurirane i predstavljene javnosti. Opusi Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Ivana Tišova, Roberta Auera ili Bele Čikoša Sesije oduvijek su privlačili iznimnu pozornost publike, te je svaka nepoznata umjetnina s njihovim potpisom atrakcija koja privlači ljubitelje umjetnosti iz cijele Hrvatske. Bukovčeva „Patricijka” ili mitološko alegorijska djela poput diptiha “Ikar i Dedal”, Čikošev „Trijumf nevinosti”, te „Kirka” ili „Penelopa” leitmotivi su cjelokupnih opusa, pa čak i razdoblja, a okupljeni na jednome mjestu zasigurno će pružiti neponovljiv umjetnički doživljaj. Atraktivnosti izložbe pridonijet će zasigurno i neotkrivena djela iz privatnih kolekcija, a uz slike na izložbi će biti predstavljene i skulpture najznačajnijih hrvatskih kipara Roberta Frangeša Mihanovića, Rudolfa Valdeca, Ive Kerdića i Ivana Meštrovića. Biti će izloženi i sadreni odljevi antičkih skulptura poput Apolona Belvederskog ili Afrodite Milske prema kojima su se ravnali estetski kanoni u 19. stoljeću.

Antika je služila kao arkadijsko utočište tadašnjem čovjeku na pragu suvremenog doba, jedino čvrsto uporište u vrijeme kada se svijet stubokom mijenjao. Izložbom u Galeriji Klovićevi dvori koja će predstaviti mahom remek djela antičke motivike i inspiracije i to najznačajnijih umjetnika hrvatske moderne željeli smo ukazati na iznimno kvalitetan korpus unutar ovog specifičnog fenomena europske umjetnosti prijelaza stoljeća. (galerijaklovic.hr)