Aktivisti: Rješenje za TE Plomin C izdano pod pritiskom Čačića

Povodom jučerašnjeg izdavanja Rješanja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša kojeg je izdalo Ministarstvo zašite okoliša i prirode, udruge Zelena akcija i Zelena Istra reagirale su oštrim priopćenjem u kojem optužuju potpredsjednika Vlade Radimira Čačića za pritisak na donošenje pozitivnih rješenja za Plomin C, a zbog toga su najavili i tužbu Upravnom sudu

– Obzirom na aktivno zagovaranje ovog projekta od strane prvog potpredsjednika Vlade Radimira
Čačića, bilo je teško i zamisliti da Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (MZOIP) ne izda Rješenje. Potpredsjednik Vlade Čačić je vrlo aktivno poticao projekt, prejudicirao sadržaj Rješenja MZOIP-a čime je vršio pritisak na dužnosnike navedenog Ministarstva, te doprinio ostavci pomoćnika u MZOIP-u Davora Škrleca, koji se protivio realizaciji TE „Plomin C“ – ogorčeno poručuju iz Zelene akcije i Zelene Istre.
Naglašavaju kako je izdavanjem takvog Rješenja ministar Zmajlović pokazao da u stvari ne želi biti ministar zaštite okoliša i prirode, već želi biti osobni pomoćnik nezaustavljivog Čačića.
Stoga su aktivisti odlučili podsjetiti javnost na kronologiju "pritisaka i obmanjivanja javnosti od strane Čačića". Tako napominju kako je na regionalnog konferenciji o energetici u Zagrebu, sredinom lipnja Radimir Čačić odlučno izjavio "da ide taj Plomin" čime je poručuju aktivisti prejudicirao odluku Povjerenstva Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koje je vidi čuda par dana kasnije dalo pozitivno mišljenje o tom projektu.
– Davor Škrlec, dotadašnji pomoćnik Ministra zaštite okoliša, je krajem lipnja dao ostavku, velikim dijelom zbog pristiska kojeg je na njega vršio Radimir Čačić. Gospodin Škrlec je prethodno više puta javno iskazivao svoje protivljenje realizaciji TE „Plomin C“, što nikako nije odgovaralo gospodinu Čačiću – podsjećaju aktivisti.
Nadalje 24. srpnja Čačić je zajedno s predstavnicima HEP-a održao konferenciju za medije gdje je objavljeno da je raspisana "Obavijest o iskazivanju interesa za TE Plomin C", čime je ponovno prejudicirana odluka Ministarstva zaštite okoliša, smatraju u Zelenoj akciji i Zelenoj Istri, jer do tog datuma ministarstvo još uvijek nije izdalo potrebno Rješenje kojim se okončava proces procjene utjecaja na okoliš.
– Potpredsjednik Vlade Čačić je 10. kolovoza izjavio da se javilo već 45 ponuđača za ovaj projekt, čime je stvarao privid da tvrtke širom svijeta žele graditi TE „Plomin C“. U stvarnosti, tvrtke su samo zatražile dokumentaciju na osnovu koje bi procjenile da li su zainteresirane za projekt. Kao što smo naknadno saznali G. Čačić grubo je demantiran kada se ustanovilo da je za TE "Plomin C" interes iskazalo tek 7, za sada nepoznatih, tvrtki – poručuju aktivisti.
Podsjećaju i da je isti dan Čačić rekao da je među ponuditeljima i njemačka tvrtka RWE, iako su predstavnici te tvrtke izjavili da nisu zainteresirani. Naime Zelena akcija objavila je snimku godišnje skupštine RWE-a gdje je predsjednik Izvršnog odbora potvrdio da nemaju u planu investirati u TE Plomin C.
– Zatim je Ministarstvo gospodarstva, kojem je Potpredsjednik Vlade Čačić na čelu, 13. kolovoza poslalo priopćenje medijima s tvrdnjom da će 15. rujna objaviti popis svih ponuda s iskazom interesa za izgradnju TE "Plomin C", iz kojeg će biti vidljivo da je RWE jedan od ponuditelja. Na taj način je još jednom obmanuta javnost, kao i potencijalni investitori koji su tvrdnjom o zainteresiranosti RWE-a stekli dojam da se radi o isplativom i atraktivnom projektu. Iako je 15. rujna prošao, popis ponuditelja nije službeno objavljen, a RWE je jasno priopćio da nisu zainteresirani za izgradnju TE "Plomin C" – upozoravaju iz Zelene akcije i Zelene Istre.
Iz Ministarstva gospodarstva su na naš upit vezano za prekoračenja roka od 15. rujna za objavu popisa ponuda za izgradnju, samo kratko odgovorili kako je za izgradnju zainteresirano sedam tvrtki, a "HEP će imena objaviti 28. rujna kada će formirati popis potencijalnih partnera kojima će biti upućen poziv za dostavu obvezujućih ponuda".
Stoga aktivisti pokreću tužbu Upravnom sudu kojom će, nadaju se, zaustaviti projekt TE Plomin C.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL