Skip to content

Đakovačko-osječka nadbiskupija pokreće postupak za beatifikaciju mučenika vlč. Ivana Burika

U prostorima Đakovačko-osječke nadbiskupije u Đakovu jučer je održan sastanak nadbiskupa msgr. dr. Marina Srakića, Vukovarsko-srijemskoga župana gosp. Bože Galića i Antuna Ivankovića predsjednika Udruge dr. Ante Starčevića iz Tovarnika
Kako je Udruga dr. Ante Starčević posljednjih pet godina uložila velike napore u rasvjetljavanju istine o Domovinskom ratu, osobito u Istočnoj Hrvatskoj, svojim je objavljenim knjigama svjedočenja živih svjedoka o životu i smrti vlč. Ivana Burika, filmom i znanstvenim skupom na istu temu, bitno pripomogla da se mučenik predstavi javnosti a ujedno olakša Nadbiskupiji postupak kojim bi trebao biti uzdignut na čast oltara.
Povijesni roman Nevenke Nekić "Burik" preveden je na talijanski jezik i bit će uručen Svetom ocu papi Benediktu XVI. uz sveukupnu dokumentaciju stručne komisije Đakovačko-osječke nadbiskupije, koja će odobrenjem Nuncijature u Zagrebu provesti postupak beatifikacije. Sve napore spomenute Udruge pratila je Vukovarsko- srijemska županija na čelu s gosp. Božom Galićem te se kao laička upravna jedinica istakla podrškom ovom plemenitom cilju.  

Vlč. Ivan Burik rođen je u Neštinu 8. studenog 1928., a mučki je ubijen od strane srbijanskih paravojnih postrojbi 8. listopada 1991. u župnoj kuči u Tovarniku. Ekshumiran je iz masovne grobnice i pokopan na mjesnom groblju 31. siječnja 1998. sa svojim župljanima, koji su kao i on, ubijeni iz mržnje tijekom srbijanske oružane agresije i okupacije Tovarnika.