Ako se ne dogovorimo, raskinut ćemo kolektivni ugovor

– Pada nam BDP, investicije, a potrošnja raste. Ove četiri godine nismo uštedjeli niti kunu – kaže ministar Mrsić
 
– Uštede moramo napraviti, moramo se dogovoriti koje i na koji način. Mi ćemo sutra dostaviti prijedlog ugovora u kojem ćemo odrediti koja prava bi zamrzli za isplatu za ovu godinu – rekao je u Otvorenom ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

– Kad govorimo o smanjenju prava, to nam nije u interesu, nije nam drago, ali to moramo. Ovo se trebalo napraviti prije četiri godine. Pada nam BDP, investicije, a potrošnja raste. Ove četiri godine nismo uštedjeli niti kunu – ističe ministar Mrsić.  

– Vlada kaže da trebamo biti razumni i prema njima moramo napraviti ono što oni misle da trebamo napraviti. Mi mislimo da oni trebaju biti razumni. Fokus spašavanja države nije više stvar krize, to je ideologija – kaže Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata. 

– Moramo se svesti u one okvire koje možemo. Ako se ne dogovorimo, izlaz je da se idemo zaduživati za ove 2,8 milijarde. Mi nismo za ideju uzmi ili ostavi. Zato smo rekli da idemo sjesti za stol. Ako se ne uspijemo dogovoriti, onda ćemo morati otkazati kolektivni ugovor. A tamo piše da se kolektivni ugovor može otkazati u slučaju promjene gospodarske situacije u državi – kaže ministar.

– Ako se ne dogovorimo u roku od 30 dana, idemo raskinuti ugovor. Ja ne bi htio da to tako bude, mislim da se možemo dogovoriti. Ni nama se ovo ne da, ali znamo da moramo to napraviti – dodaje.

Ribić pak kaže kako je reforma koju ova Vlada provodi troškovna i nije u korist građana.
– Vodite takvu politiku da kad se uzgajaju svinje za vas je to proizvodnja, a kad se odgajaju djeca to je onda potrošnja – oštar je bio Ribić.

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja / PIXSELL
Izvor: KH / Vecernji.hr

Akademija-Art