Čačić iz proračuna platio emisiju na radiju da bi hvalio samog sebe


 

Potpredsjednik Vlada i ministar gospodarstva Radimir Čačić jučer je na Hrvatskom radiju čak 13 minuta komentirao medijske napise uglavnom o sebi

 
U emisiji pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva. Čačić je dakle novcem poreznih obveznika platio promociju sebe u radijskom eteru, a govorio je uglavnom o tekstovima Večernjeg lista.
 
Ukinuta ‘Kako vlada Vlada’
 
Glavni direktor HR-a Duško Radić kazao nam je da su emisije pod pokroviteljstvom Ministarstva dogovorene preko marketinga HR-a, emitirat će se jednom mjesečno na svim postajama HR-a, a u njima bi predstavnici ministarstva trebali govoriti o projektima. No Radić se čudi tom potezu s obzirom na to da je Vlada odustala od emisije Kako vlada Vlada u kojoj je mogla 60 minuta besplatno na radiju govoriti o svojim potezima i projektima.
Radić nije znao koliko koštaju Čačićeve emisije, no prema cjeniku HR-a, 15 minuta takvog programa na 1. programu stoji 7310 kuna, ali emisija se emitira i na drugim postajama koja svaka ima svoj cjenik pa tako na 2. programu to stoji 6630 kuna, na Radio Sljemenu 5610 kuna…
Po sadržaju prve Čačićeve emisije, ona će se malo baviti projektima. To je priznala i sama voditeljica koja je u uvodu kazala: "Za komentar medijskih napisa o aktualnim potezima Vlade zamolili smo prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, gospodina Radimira Čačića." Zatim je voditeljica konstatirala da, kad cijene benzina rastu, onda svi prozivaju Vladu, a sad kad su pale, nitko ne spominje Vladu. A onda je Čačić ustvrdio da nitko nije primijetio ni da je cijena vode u Hrvatskoj pala 15 posto!
– Ali zaista, nitko u ovoj zemlji nije primijetio da je cijena vode spuštena 15 posto, što je više nego je poskupjela struja – kazao je Čačić iako cijena vode zaista nije smanjena, a struja je poskupjela 20 posto. Primijetili smo pak da je 20 više od 15.
Voditeljica je Čačića pitala i kako je doživio tekst Večernjeg lista o HEP-ovoj namjeri da napusti javnu nabavu i da će 3,5 milijardi kuna biti u rukama HNS-a.
– Zadovoljan sam, puno me to razveselilo – kazao je Čačić i dodao:
– Zakon o javnoj nabavi ne vrijedi za Inu, dio HEP-a i željeznicu i tražit ćemo i ubuduće, bez obzira na to što Večernji list protestira, da se radi po zakonu – poručio je Čačić.
Za HŽ-ovu kupnju industrijskog kolosijeka od Diokija Čačić se pravdao da su na njegovu intervenciju radnicima Diokija isplaćene plaće.
 
Smjene direktora
 
– I sad se poistovjećuje mene sa Sanaderom i kriminalom i pljačkom u tom Diokiju s isplatom plaća – požalio se Čačić.
Za rast plaća u javnim tvrtkama u prvom kvartalu optužio je bivše, HDZ-ove uprave. To se moglo spriječiti da je Vlada, čim je došla, sve njih smijenila, no nije jer se poštovala procedura i trebali su se mijenjati zakoni.
– I kad smo to napravili, taj isti list, ti isti ljudi još uvijek nas napadaju zašto se nije poštovala procedura… – kazao je Čačić.
Iznio je podatak za Plinacro u kojem je isplaćena otpremnina bivšem direktoru od 908.000 kuna, a prije izbora 82 radnika prebačena su u viši platni razred.

Foto: Patrik Macek / Pixsell
Akademija-Art