Čačić i Milanović sastaju se svaki dan izvan Banskih dvora!

– Sve će otići k vragu ako odustanu od državnih investicija. Pa mi smo dobili izbore na temelju Plana 21, a u njemu stoji da će država prva pokrenuti projekte kako bi probudila privatni sektor. I sad kad su nam srušili kreditni rejting u Vladi je zavladala panika. Hoće smanjiti investicije. To je smrt za ovu zemlju – ovako se prije nekoliko dana šef HNS-a i bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić povjerio jednom od svojih bliskih suradnika, piše Globus.

Čačić je "zabrinut"
Ne sviđa mu se nova pozicija u kojoj više nije ni ‘č’ od čovjeka koji bi navodno trebao spasiti hrvatsko gospodarstvo. Drži da bez njega Vlada ne zna niti može. Svakodnevno zove Milanovića i pokušava mu objasniti da Vlada ne smije sada odustati.

Kako mu je teško preko telefona uvjeriti premijera, Čačić nerijetko traži sastanke. Milanović na to pristaje. Sastaju se izvan Banskih dvora.

Jedan SDP-ovac kaže da Milanović odlazi na te susrete iz čiste pragmatike: “Slovenija prijeti da neće ratificirati predpristupni ugovor, gospodarstvo se urušava, srušili su nam kreditni rejting, Josipović će se navodno distancirati od nas i onda vi pitate zašto premijer odlazi na sastanke s Čačićem. Pa čovjek je šef stranke koja nam je koalicijski partner. Još nam samo treba da HNS napravi krizu u Vladi jer Zoran nije htio otići na ručak s Čačićem.”
Čačić želi Milanoviću dokazati da će itekako ustrajati na svojim stavovima. A oni su – Linić ne smije zautaviti investicije.
Naime, Čačić je odmah nakon objave da smo u smeću predvidio da će Linić iskoristiti novonastalu situaciju i tražiti rezanje plana ulaganja.
Otkad je napustio Vladu, sadržaj Čačićeva radnog dana se malo promijenio. Više ne ustaje tako rano i ne odlazi kasno s radnog mjesta. No, Čačić i dalje svakog dana putuje iz Varaždina u Zagreb. Doduše i dalje ga vozi vozač.
– Branko je dobar tip, ali on nikada da nije radio, a kamoli vodio realni sektor. On neće znati upravljati svim tim projektima. Sad sam čuo da osniva koordinaciju od 80 ljudi da vode projekte. Pa ti ljedi se ne mofu dogovoriti što će taj dan ručati, a ne kako pokrenuti jedan projekt od 100 milijuna kuna – komentirao je Čačić Grčića.
Još ga je više zabrinula ideja da će gospodarstvo pokrenuti s privatnim institucijama.
– Kako Grčić misli narediti privatnicima da ulažu. Tko bi danas išta uložio kada Linić svakog dana priča o novom porezu. zato država treba biti ta koja će pokrenuti investicijski ciklus – priča Čačić suradnicima.
Bivši potpredsjednik boji se da Vlada neće uspjeti bez njega. Apsolutno je uvjeren da niti jedan član ove Vlade, pa ni njegov stranački kolega Vrdoljak, nije kapacitet da bi mogao podignuti gospodastvo iz pepela. I zato drži da je itekako potrebno da ostane šef stranke kako bi mogao savjetovati Vladu. Čačića najviše brine Linićev utjecaj. Nakon što je morao otići iz Vlade, šef HNS-a držao je da će se Linić oteti kontroli.
Kad sam pitao njegove suradnike zar misle da će Milanović samo tako dopustiti da Linić preuzme sve konce, odgovaraju da premijer jednostavno nije upućen u gospodarstvo.
– To je izvan Zoranovog područja interesa. Ratko nam je milijun puta ponovio – Zoran se ne bavi gospodarstvenim temama. Pa vidjeli ste kako je reagirao kad nam je snižen rejting. Čovjek je bio potpuno izgubljen. On ne zna ništa o ekonomiji i zato jako ovisi o suradnicima. Dok je bio čačić, tada je mogao čuti dva različita mišljenja – Linićevo i Ratkovo. Sada može čuti samo Linićevo – priča jedan Čačićev suradnik.
Svi oni uvjeravaju me da šef HNS-a nema ništa osobno protiv Linića, ali da njegova ideja o novim porezim u ovom trenutku može samo naškoditi gospodarstvu.
Poslije Nove godine Čačić bi trebao na služenje zatvorske kazne. Odluka da dobije mogućnost služenja kazne u Hrvatskoj preduvjet je za bilo kakvu Čačićevu daljnju akciju.
Jer ako mu Mađari dozvole služenje kazne u Hrvatskoj tada slijedi velika čačićeva akcija na više frontova koja će se ticati predsjednika Republike Ive Josipovića, budućeg šefa HNS-a, ali i sudbine Milanovićeve Vlade.
Čačić može zatražiti pomilovanje Josipovića
Iako zvuči nemoguće da bi si Josipović dopustio takav potez, poznavajući sadašnje odnose Pantovčaka i Banskih dvora, Josipoviću bi itekako dobrodošao saveznik poput HNS-a.
Ako Čačić bude išao u zatvor, on se neće kandidirati, a ako dobije uvjetnu kaznu ili malu zatvorsku kaznu koju može pretvoriti u rad za opće dobro, Čačić će se kandidirati za šefa stranke.
Takav rasplet mogao bi imati teške političke posljedice za Milanovićevu Vladu. Naime, ako Čačić ostane šef stranke, tada će se Milanović naći u istom položaju kao i Račan u svom mandatu.
Šef največeg koalicijskog partnera neće biti član Vlade, što bi itekako moglo otežati njezin rad. Jedino rješenje za Milanovića u tom bi slučaju bilo vratiti Čačića u Vladu. A veliko je pitanje kako bi na takav potez reagirali Čačićevi neistomišljenici unutar SDP-a, piše Globus.
Foto: Pixsell
Izvor: Jutarnji.hr