Afrika T.M. Bilosnića predstavljena u DHK


Davor Šalat, Tomislav Marijan Bilosnić, Lada Žigo na predstavljanju zbirke Afrika

U prostorijama Društva hrvatskih književnika, na tribini Susreti u DHK, na Trgu bana Josipa Jelačića, u Zagrebu, u srijedu, 21. ožujka 2012. u 12 sati, predstavljena zbirka „Afrika“


BILOSNIĆEVA ODA ELEMENTARNOJ LJUDSKOSTI

Najnovija zbirka pjesama Tomislava Marijana Bilosnića „Afrika“ predstavljena je u srijedu, 21. ožujka 2012. u 12 sati u prostorijama Društva hrvatskih književnika, na tribini Susreti u DHK, na Trgu bana Josipa Jelačića, u Zagrebu.

Uz autora, u predstavljanju zbirke „Afrika“ sudjelovali su Davor Šalat, književnik i kritičar, Lada Žigo, književnica i kritičarka, inače voditeljica Tribine, dok je pjesme čitao poznati dramski umjetnik Joško Ševo.

„Afrika“, koja je tiskana u izdanju Udruge 3000 godina Za dar iz Zadra, i prije nego je ušla u knjižare i knjižnice, izazvala je posebnu pažnju književne kritike i čitateljske publike. Odmah po njezinu izlasku dr. sc Igor Šipić je ovu Bilosnićevu zbirku nazvao „moći visokoga stvaralaštva“, koja se na neki način i slutila poslije dviju Bilosnićevih patosnih poema „Crno je crno“ i „Vukovar“. Bilosnić ovdje „iskazuje jednu novu dimenziju istraživačkog duha koja budi u njemu historičara, avanturistu, filantropa, mirotvorca, nadasve, umjetnika širih razmjera“, piše Šipić.


Tomislav Marijan Bilosnić čita poemu Crnoje crno,napredstavljanju zbirke Afrika

Na tribini u Zagrebu, Davor je Šalat ovu Bilosnićevu zbirku nazvao „odom elementarnoj ljudskosti“ i „Bilosnićevom osudom globalnog vampirizma“. „Tomislavu Marijanu Bilosniću u zbirci pjesama „Afrika“uspjelo je u većoj mjeri nego i u jednoj dosadašnjoj njegovoj poetskoj knjizi stvoriti osebujnu pjesničku kozmologiju koja u svojoj posebnosti zahvaća i priziva mnoštva prethodnih ljudskih iskustava i kozmoloških sustava“, mišljenja je Šalat.


Bilosnića, kao polivalentnog umjetnika, književnika, slikara i umjetničkog fotografa, s vrlo neobičnom i bogatom biografijom i bibliografijom, mnogobrojnoj zagrebačkoj književno publici predstavila je voditeljica tribine Lada Žigo, koja je o potom i sama govorila o „Africi“, predstavivši je iznimnim i značajnim djelom suvremene hrvatske lirike. Lada Žigo u ovoj najnovijoj zbirci pjesama Tomislava Marijana Bilosnića nalazi elemente Platonove filozofije koja drži da u svijetu pojava postoje samo prividne istine , a stvarnih istina ima samo u svijetu ideja.


S predstavljanja Bilosnićeve zbirke Afrika

Tekst i foto: Nives Gajdobranski

Akademija-Art