Afganistan: Američki vojnik po kućama ubijao civile

Američki vojnik, koji je otvorio vatru na afganistanske civile u pokrajini Kandaharu, ulazio je u njihove kuće usred noći te ubio ukupno 16, a ranio petero ljudi


Američki vojnik, koji je otvorio vatru na afganistanske civile u pokrajini Kandaharu, ulazio je u njihove kuće usred noći i napao ih, rekao je ministar za pitanja granica i plemena Asadulah Halid.

Halid, koji istražuje taj dokument, izjavio je da je vojnik ušao u tri kuće i ubio ukupno 16 ljudi, a ranio pet. Drugi afganistanski dužnosnici su izjavili da je ubijeno najmanje sedmero ljudi.

Lokalne vlasti su ranije priopćile da je između 10 i 16 osoba ubijeno ili ranjeno kada je jedan američki vojnik izašao iz svoje baze i otvorio vatru na civile u pokrajini Kandaharu, talibanskom uporištu na jugu Afganistana.

Misija ISAF-a u Afganistanu je priopćila da se nakon pucnjave "vojnik vratio u bazu i da je stavljen u pritvor".

"Američki vojnik stavljen je u pritvor u nedjelju u vezi s incidentom u kojemu je bilo civilnih žrtava", navodi ISAF izražavajući duboko žaljenje zbog tog incidenta. Izvješće o incidentu očekuje se poslijepodne nakon što slučaj istraže "policija, lokalna vlada i ISAF".

"Ne mogu objasniti koji je motiv takvih bezobzirnih napada, ali oni ni na koji način nisu dio odobrene vojne aktivnosti ISAF-a", izjavio je zamjenik zapovjednika ISAF-a general Adrian Bradshaw.

NATO je izjavio da istražuje incident, a američki dužnosnici su se ispričali. No unatoč tome, uslijedio je niz prosvjeda i napada u kojima je ubijeno najmanje 30 lokalnih ljudi i šestero pripadnika američkih postrojbi.

Bijela kuća izrazila je duboku zabrinutost zbog napada na afganistanske civile što će vjerojatno pojačati napetosti između dvije zemlje i potaknuti nasilnu osvetu.

"Duboko smo zabrinuti prvim izvješćima o ovom incidentu i situaciju pozorno pratimo", rekla je glasnogovornica Nacionalnog vijeća za sigurnost Bijele kuće Caitlin Hayden.

Viši dužnosnik ministarstva obrane SAD-a je rekao da je ministra obrane Leona Panettu "prošle noći duboko potresla vijest o incidentu i pozorno prati izvješća iz Afganistana".

Viši republikanski i demokratski senatori su situaciju nazvali tragičnom ali su rekli da ona ne bi trebala promijeniti politiku SAD-a u Afganistanu.

"Mislim da smo na pravom putu za izlazak što je ranije moguće", rekao je čelnik senatske većine Harry Reid za CNN. "Mislim da je naš vremenski plan za izlazak prilično dobar, kao što je i predsjednik rekao, i mislim da je to ispravno učiniti".

Izvor: M. B. / RTL/Hina/

Akademija-Art