Advent u Beču


Rathaus, Kreitner & partner

Ivana Ćosić, Compress Zagreb
ivana.cosic@compresspr.hr

Osim po svojoj osebujnoj kulturnoj ponudi Beč je u zimskim mjesecima poznat i kao turistički magnet za sve one koji žele doživjeti istinske čari adventa

To uopće ne čudi, budući da je Beču i ove godine otvoreno čak devetnaest božićnih sajmova, a jedan od najpoznatijih sajmova je zasigurno onaj na trgu ispred beče gradske vijećnice.

Glavna atrakcija ovog sajma je ogromno božićno drvce s preko 27 metara visine i oko 1.000 lampica, no zanimljive su i ogromne jaslice, te “Isusek” koji šeće sajmom, čita božićne priče i preuzima božićne želje od djece.
Najviši bečki božićni sajam
Najviši bečki božićni sajam se nalazi na brdu Wilhelminenberg, a pored uobičajenih suvenira, punča i kuhanog vina ovaj sajam nudi i jedinstveno klizalište s pogledom na cijeli grad. Pomalo drugačiji božićni sajam se može posjetiti u četvrti Währing, gdje se pored uobičajenih božićnih izlagača može uživati u mnogobrojnim koncertima te se mogu nabaviti i najrazličitiji ručno izrađeni darovi.
Carski ugođaj ispred dvorca Schönbrunn
Bečki dvorac Schönbrunn će i ove godine poslužiti kao kulisa za takozvani kulturni božićni sajam koji između ostalog nudi i vođene ture kroz dvorac u okviru kojih će posjetitelji moći saznati sve o božićnim običajima carske obitelji Habsburg.
Osim toga čak će 60 izlagača ponuditi božićne specijalitete te ručno rađene rezbarije, svijeće i božićne čestitke, a bina ispred velikog božićnog drvca će biti mjesto održavanja mnogobrojnih božićnih koncerta.
Sajmovi u centru grada
Pored sajmova u samom centru grada tj. u bečkom Hofburgu i na trgu Michaeler Platz, zanimljiv je i onaj u staroj gradskoj jezgri Spittelberg, gdje čak 130 umjetničkih obrta predstavlja svoje rukotvorine.
Prave umjetničke radove možete pak naći na božićnom sajmu na Karlsplatzu, gdje 70-ak umjetnika udruge “Divina Art” izlaže i prodaje svoje najnovije uratke.
 
Jedan od najposjećenijih sajmova je dakako i onaj koji se već tradicionalno nalazi između bečkog Prirodoslovnog muzeja i Muzeja Povijesti umjetnosti na trgu Maria-Theresien-Platz.


Kuhano vino, Kreitner & partner

Za sve one pak koji ove godine neće imati prilike posjetiti Beč i nakon višesatnog razgledavanja grada se okrijepiti nekim od najpopularnijih napitaka božićnih sajmova, kuhanim vinom ili punčem, u nastavku donosimo nekoliko recepata koji se mogu jako jednostavno pripremiti i doma.

Kuhano vino:
(za četiri osobe)
1 l crnog vina
klinčići
1 štapić cimeta
(narezano voće kao npr. jabuke, mandarine, naranče, ananas i sl.)
malo ruma
Sve uliti u lonac i pustiti da se zagrijava cca 15 minuta (ne kuhati).
Naknadno začiniti s malo ruma.
Punč od naranče s medom:
(za četiri osobe)
600 ml soka od naranče
sok od jednog-dva limuna
8-9 žlica meda
150 ml cijelog vina
klinčići ili štapići cimeta
Zagrijati sok od naranče i limuna zajedno s medom. Na kraju dodati bijelo vino i klinčiće ili štapiće cimeta.
Aperol-punč:
(za 4 osobe)
1/8 l aperola
1/2 l bijelog vina
1/4 l soka od jabuke
Sve skupa zagrijati i servirati.
Punč od šumskog voća:
(za četiri osobe)
smrznuto šumsko voće
šećer u prahu
1 l crnog vina
1/4 l vode
1 klinčić
Sve skupa zagrijati i servirati.

Akademija-Art.hr
07.12.2011.