Skip to content

800. godišnjica dolaska sv. Franje Asiškog

Na splitskom Sustipanu u tijku je središnje misno slavlje u povodu obilježavanja 800. obljetnice dolaska svetog Franje Asiškog na hrvatsko tlo

Misi je prethodila procesija od samostana svetoga Frane na Obali preko zapadne obale do Sustipana. Misu i procesiju predvodi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

Proslavu 800. obljetnice dolaska sv. Franje u hrvatske krajeve organizira Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i BiH. Predsjednik Organizacijskog odbora i koordinator obilježavanja 800. godišnjice dolaska sv. Franje Asiškog na hrvatsko tlo fra Žarko Relota rekao je da je glavni cilj proslave obnoviti franjevačku karizmu.

Ta franjevačka karizma svojom je jednostavnošću današnjem čovjeku potrebnija nego ikad. Franjo Asiški bio je čovjek dijaloga, kulture, evangelizacije, širine, ekumenizma, a to je upravo ono što današnjem čovjeku treba, istaknuo je fra Žarko Relota.

Obilježavanje dolaska Franje Asiškog na hrvatsko tlo hrvatska je proslava i odnosi se na događaj prije 800 godina kada je Franjo Asiški na putovanju za Palestinu zbog nemirnog mora bio prisiljen kročiti na hrvatski dio Jadrana, kazao je fra Miljenko Šteko, izaslanik predsjednika Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i BiH fra Ivana Sesara.

Na slici sv. Franjo Asiški, rad: Jusepe de Ribera