Skip to content

60% Amerikanaca protiv intervencije u Siriji

Obama

Dok se američke vojne snage približavaju Siriji, predsjednik Barack Obama razmatra mogućnost vojne akcije zbog navodnog napada kemijskim oružjem u Siriji

Iako su i Obama i britanski premijer istaknuli nužnost intervencije ako se pokaže da je sirijski predsjednik naredio napad nervnim plinom na civilne ciljeve u Damasku u kojem je ubijeno 355, a ozlijeđeno 3600 ljudi, američka javnost protivi se takvoj akciji, piše RT.

U provedenom istraživanju javnog mnijenja u SAD-u samo devet posto ispitanika podržalo je ulazak američkih vojnih snaga u Siriju dok je njih 60 posto bilo izričito protiv! Oko 25 posto podržalo bi intervenciju ako se dokaže da je al-Assad uistinu izvršio smrtonosni napada a gotovo dvostruko više, njih 46 posto, i dalje bi se protivilo takvom činu.

Neimenovani dužnosnik Bijele kuće ranije je kazao da je Obama od obavještajnih službi zatražio ”prikupljanje dokaza i činjenica kako bi se ustanovilo što se dogodilo u Siriji”. Poznato je i da je Obama u subotu dobio ”detaljan pregled mogućih opcija” o intervenciji kojeg su sastavili njegovi stručnjaci, no oni su i dalje na razmatranju kako bi se donijela odluka u skladu sa nacionalnim interesima.

Iako se Bijela kuća još predomišlja i razmatra opcije, američka ratna mornarica poslala je u istočno Sredozemlje i četvrti ratni brod s balističkim raketama Tomahawk koje su korištene u svrgavanju libijske vlasti 2011. godine. O ozbiljnosti situacije svjedoči i izjava američkog ministra obrane Chucka Hagela. On je potvrdio da je Obama zatražio pripremanje vojne akcije protiv Sirije od Pentagona. (Foto: Washingtonpost.com, HRT)