6. epizoda Naših dana – ‘Heroj ulice’

mladen bodalec

mladen bodalec

Vrijeme je za novu epizodu dokumentarnog serijala Naši dani – priče o hrvatskom rocku naslova Heroj ulice. Prva je polovica 80-ih godina, hrvatski rockeri uživaju u novom valu, a mi u ovoj epizodi doznajemo kako je plaža u Baškoj na otoku Krku gotovo spriječila snimanje albuma Prljavog kazališta.

Je li istina da je Davorin Bogović umjesto snimanja albuma kod Tinija Varge u Švedskoj odlučio otići na more i uživati u društvu lijepih djevojaka i kako se u njegovoj ulozi tada snašao Jasenko Houra ispričati će Davorin Bogović, Tihomir Fileš i Jajo.

Ostvarenje dječačkih snova ispunjava se Mladenu Bodalcu koji, nakon što je bio prateći vokal Prljavom kazalištu, dobiva ulogu frontmana i “preuzima” Bogovićevo mjesto iza mikrofona.

U Splitu se svojim pristupom rocku ističu grupe Metak i Stijene. Mirko Krstičević i Željko Brodarić Jappa iz Metka otkrit će zašto na Splitskom festivalu nisu smjeli nastupiti pod tim imenom. Prvi javni nastup s pjesmom Sve je neobično ako te volim na Zagrebfestu 1980. godine zabilježila je splitska grupa Stijene, a Zorica Kondža će ispričati kako je zapravo nastala ova pjesma i zašto su nastupi na festivalima tada bili nužno zlo čak i rockerima.

Zagrebačka rock scena postaje bogatija za još nekoliko izvrsnih bendova među kojima su Animatori, ITD band, Dorian Gray… O uspjesima i nastanku pojedinih hitovi ovih grupa, ali i o posebnom šminkerskom izgledu grupa Boa i Dorian Gray pričat će Tomislav Brezičević Toc, Miroslav Drljača Rus, Massimo, Slavko Remenarić, Mladen Puljiz, Sanja Bachrach Krištofić, Mario Krištofić i drugi.

Neizostavna je i priča o glavnim okupljalištima i kultnim rockerskim mjestima u kojima su se održavali koncerti. Priče o klubovima Lapidarij i Kulušić i kako se u njima zabavljala publika te koliki su bili honorari rockera čut ćemo od Darka Putaka, Ante Batinovića, Hrvoja Horvata, Zlatka Galla, Gorana Bregovića, Zorana Predina, Snježane Banović…

Parni valjak i dalje žari i pali, a Aki Rahimovski nam otkriva kako je i tada koketiranje s folkom bilo komercijalno. Na svoje će doći fanovi banda Psihomodo pop koji je dugo godina bez albuma ostavljao dubok trag na domaćoj rock sceni. Svojom drskom pojavom, provokativnim scenskim nastupima, ali i odličnom glazbom u kratkom su razdoblju postali kultni band.

Kada se Davor Gobac prvi puta na sceni skinuo gol, gdje je nastupao u haljini, kako su nastali hitovi Frida i Ja volim samo sebe i još mnogo drugih sjajnih priča o našem rocku otkrijte večeras na HTV2 u 20:05.