50 godina od debija The Beatlesa

Revolucija koja je zauvijek izmijenila globalnu glazbenu, modnu i kulturu mladih počela je tiho u jednom londonskom studiju prije točno 50 godina, koji je 5. listopada 1962. izdao singl Love me do, prvi singl četvorice mladića iz Liverpoola koji su kasnije postali kultna rock i pop skupina The Beatles

Kada su ga snimili, 6. lipnja te godine u kultnom londonskom studiju na Abbey Roadu, najstariji među njima imao je 21 godinu, a najmlađi 19. Nalazili su se u Londonu, na nepoznatu teritoriju, gdje su pet mjeseci ranije u posljednjim danima 1961. doputovali iz Liverpoola radi audicije za diskografsku kuću Decca. No, nisu uspjeli – nastup im je bio klimav, gotovo komično nervozan. Odbijajući ih, čelnik Decce proglasio je kraj razdoblja gitarističkih skupina. 

Menadžer benda Brian Epstein pokušao je s ostalim velikim diskografskim kućama, no odbili su ih svi – Pye, HMV i Columbia. Ipak, u svibnju 1962., Epstein im je uspio dogovoriti susret s Georgeom Martinom, čelnikom male EMI-jeve podružnice Parlophone. I tako su se u srijedu 6. lipnja 1962. na Abbey Roadu okupili John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Pete Best (kojega je u rujnu iste godine zamijenio Ringo Starr) i izveli tri originalne pjesme autorskog dvojca Lennon-McCartney: Love Me Do, P.S. I Love You i Ask Me Why, te, samo kako bi pokazali svoju sposobnost, pop standard Besame Mucho. 

Nekoliko tjedana kasnije potpisan je ugovor koji je obilježio početak revolucije u glazbi, modi, popularnoj kulturi, zabavljačkoj industriji i društvenim običajima, koja traje još i danas. Tako je, jednoga petka prije 50 godina počela priča o Beatlesima, bendu koji je zauvijek revolucionarizirao povijest pop glazbe i fenomenu koji je uslijedio, popularno zvanom Beatlemanija. 

Pedeset godina kasnije, Beatlesi su još uvijek jedna od najkomercijalnijih, najpopularnijih i najutjecajnijih skupina u povijesti popularne glazbe. Paul McCartney danas je ništa manje od međunarodne institucije, Ringo Starr veseli preživjeli, dok ih John Lennon i George Harrison gledaju odozgo.