346 novih doktora znanosti

promocija PXL

promocija PXL

Dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu održane su u Hrvatskome narodnom kazalištu

Tako je u knjigu doktora znanosti zagrebačkog sveučilišta upisano 346 novih imena. Rektor Aleksa Bjeliš promovirao je na dvjema promocijama ukupno 346 kandidata – na jutarnjoj promociji je njih 176 izreklo tekst prisege, a na rano poslijepodnevnoj 170 kandidata, a kandidati su bili s gotovo svih sveučilišnih sastavnica.

Kako to nalaže novi protokol svečanih promocija doktora znanosti Sveučilišta u Zagrebu, koji se primjenjuje od rujna 2008. godine, kandidati su i ovaj put bili odjeveni u svečane odore (toge) i s akademskim kapama, a od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade HNK došli su u povorci kojoj je na čelu bio rektor u pratnji svojih prorektora.

‘Pokretači razvoja’

Svečanosti promocije počele su intoniranjem himne, a nakon toga se nazočnim kandidatima, članovima njihovih obitelji i drugim uzvanicima, obratio rektor Bjeliš istaknuvši kako se danas, na pragu 345. godine zagrebačkog sveučilišta, promovira novih 346 doktora znanosti i umjetnosti, koji će biti pokretači razvoja svoje zemlje, ali i pridonositi općem razvoju kao dio svjetske akademske zajednice.

Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege, a rektor ih je proglasio doktorima znanosti, promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, i tako simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje.

Potom su im uručene diplome, promovirani su se upisali u knjigu doktora, a svečanost je završena intoniranjem akademske himne ‘Gaudeamus igitur’.

U 4 godine – 4197 doktora znanosti

Od rujna 2008. godine kada je uveden novi protokol doktorskih promocija, pa do kraja lipnja 2013. godine Sveučilište u Zagrebu ukupno je promoviralo 3847 doktora znanosti i četiri doktora umjetnosti, odnosno ukupno 3851 doktorskog kandidata.

Kada se pak ovome broju pribroje danas promovirani kandidati kandidati ta brojka je 4197 doktora znanosti. U skladu s podacima, tijekom prošle akademske godine Sveučilište u Zagrebu promoviralo je ukupno 1119 novih doktora znanosti i umjetnosti. (HRT)