Skip to content

3. avantgarde jazz festival otvara najbolji alt saksofonist današnjice

Mahanthappa by Jimmy Katz

Rudresh Mahanthappa’s Gamak Quartet 03. svibnja u Rovinju!

Rudresh Mahanthappa najbolji je alt saksofonist na svijetu 2012. godine. DownBeat Magazine

Mahanthappa je čista snaga, svoj instrument svira sa žestokom silinom, jasnoćom i kreativnošću. Time Out Chicago

Treći Avantgarde Jazz Festival u Rovinju otvorit će u petak, 03. svibnja u Multimedijalnom centru Rovinj Rudresh Mahanthappa’s Gamak Quartet, predvođen glazbenikom kojeg je ugledni glazbeni časopis DownBeat proglasio najboljim alt saksofonistom na svijetu 2012. godine. Američki jazz glazbenik Rudresh Mahanthappa tu je prestižnu titulu zaslužio i godinu ranije, a njegovu visoku poziciju u elitnom domu svjetskih jazzista potvrdila je i Međunarodna udruga jazz novinara koja mu u posljednje četiri godine iskazuje istu čast. Njegovu su nadarenost zamijetili i legendarni jazz glazbenici koji rado surađuju s njim. Tako je Rudresh Mahanthappa dosad ostvario suradnje s Clarkom Terryjem, Jackom DeJohnetteom, Bunkyjem Greenom i Daniom Perezom.

Saksofonist, skladatelj i glazbeni pedagog, Mahanthappa je svestrani umjetnik koji u svojem stvaralaštvu objedinjuje glazbeno naslijeđe raznih kultura, koje obogaćuju njegov rječnik suvremenog jazza. Iznimno se rado oslanja na tradiciju indijske glazbe što posebice uvjerljivo provodi kroz suradnju s još jednim cijenjenim američkim glazbenikom suvremenog jazza indijskih korijena, pijanistom i skladateljem Vijayom Iyerom. Zajedno, ili svako ponaosob, s velikom znatiželjom i entuzijazmom, ali i znanjem, kompetentno istražuju nove glazbene mogućnosti u spajanju raznih elemenata ta dva glazbena žanra, eksperimentiraju u nastojanju da stvore novi amalgam, da pokrenu nove modele i ukažu na smjer u kojem bi se jazz stvaralaštvo dvadeset i prvoga stoljeća moglo razvijati. Kako bi indijsku glazbu čim uvjerljivije inkorporirao u jazz jezik, Mahanthappa ju istražuje na izvorištu, u Indiji, kroz naukovanje ali i suradnju s majstorima karnatik i drugih idioma indijske glazbe koja se, poput jazza, između ostalog ostvaruje kroz improvizacije. Poput Iyera i on objavljuje za njemačku diskografsku kuću ACT, posvećenu dokumentiranju ostvarenja novijih kreativnih glazbenika. Za tog je izdavača objavio hvaljeni album “Gamak”, objavljen u siječnju ove godine, na kojem objedinjuje sva dosadašnja glazbena iskustva, a koji će predstaviti na 3. Avantgarde Jazz Festivalu u Rovinju. Koncert počinje u 21 sat.

See also  Ženska i Muška klapa Kastav - videospot za božićnu skladbu "Tisuću snova"

AFTER PARTY U ROVINJSKOJ KONOBI KANTINON!
Nakon koncerta Rudresh Mahanthappa’s Gamak Quarteta, druženje s glazbenicima nastavlja se u intimnijoj atmosferi konobe Kantinon na samoj gradskoj rivi. Ova rovinjska konoba nedavno je u svoju ponudu uvela potpuno novi koncept tradicionalne rovinjske kuhinje, koju su kreirali proslavljeni chef hotela Monte Mulini Tomislav Gretić i poznati hrvatski sommelier Emil Perdec. Tijekom after partyja u konobi će se moći kušati razni specijaliteti inspirirani rovinjskom ribarskom tradicijom, pripremljeni isključivo od lokalnih, svježih namirnica, dok će se od pića nuditi najbolja istarska vina, rakije, grape i pivo čije posluživanje nosi dozu originalnosti za Rovinj – poslužuje se u krigli od litre.

ULAZNICE ZA KONCERT I AFTER PARTY:
Ulaznice za koncert i after party mogu se kupiti u Maistrinim hotelima: Monte Mulini, Lone, Eden, Park i Adriatic te na svim prodajnim mjestima sustava Eventim i putem online sustava www.eventim.hr.
Cijena ulaznice u iznosu od 150,00 kuna uključuje ulaz na koncert te finger food i piće u konobi Kantinon.

Najavljujemo i ostale koncerte 3. Avantgarde Jazz Festivala koji se održava od 03. svibnja do 13. srpnja:

04/05/2013: AMIRA MEDUNJANIN AMULETTE
24/05/2013: OTIS TAYLOR CONTRABAND
25/05/2013: JAZZ ORKESTAR HRT-a feat. RICARDO LUQUE
05/07/2013: DEE DEE BRIDGEWATER & RAMSEY LEWIS
12/07/2013: JOHN PIZZARELLI QUARTET
13/07/2013: JAZZ ORKESTAR HRT-a feat. SIMON MARLOW

Foto: Jimmy Katz