27. i posljednji Eurokaz 2013.

eurokaz

eurokaz

27., ujedno i posljednje izdanje Međunarodnog festivala novog kazališta Eurokaz održat će se od 26. lipnja do 3. srpnja, a naglasak ovogodišnjeg programa je na vrhuncima europskog kazališta i plesa, posveta onima koji su postali Eurokazovim zaštitnim znakom, ali i novim imenima kojima pripada budućnost

Eurokaz je ispunio svoju festivalsku misiju i simbolički zatvara krug od osnutka 1987. kao kulturni program Univerzijade do pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare njegova osnivačica i umjetnička ravnateljica Gordana Vnuk.

Od sljedeće godine Eurokaz mijenja strategiju i pretvara se u produkcijsku kuću. Kao festival on je ispunio svoje razloge, zaokružio svoju misiju u rasponu od Univerzijade kada je započeo kao dio njenog kulturnog programa do pristupa Hrvatske Europskoj Uniji. Zalažući se za defestivalizaciju kulture, napustit će svoju dosadašnju informacijsku i prezentacijsku funkciju i posvetiti se u potpunosti umjetničkoj kreaciji, koprodukcijskim projektima s domaćim i stranim umjetnicima i partnerima, poručuju iz Eurokaza.

Festivalski program

Na Eurokazu 2013. će gostovati zvijezde redateljskog kazališta: Romeo Castellucci, začetnik ikonoklastičkog teatra, koji je sa svojom grupom Soc. Raffaello Sanzio iz talijanske Cesene davnih osamdesetih imao svoj prvi nastup izvan Italije upravo na Eurokazu, zatim Angélica Liddell, iznimna španjolska autorica i redateljica koja se u predstavi Ping Pang Qiu bavi Kinom, zemljom koju neizmjerno voli ali i kritizira zbog metoda represije koje zatiru individualnost i slobodu izražavanja. Kineski nacionalni sport ping-pong poslužit će joj kao metafora za totalitaritarnu stranu sistema. Kongoanski koreograf Faustin Linyekula, veliki inovator afričkog suvremenog plesa koji u svojim predstavama razbija uobičajnu sliku crne Afrike koja prevladava na Zapadu, u svojoj najnovijoj predstavi koja gostuje u Zagrebu neposredno nakon svjetske praizvedbe, vratit će se svojim korijenima, sjećanjima na zvuk bubnjeva i ritualne plesove sela u kojem je proveo dio svoga djetinjstva. Tu je i slovenski redatelj Dragan Živadinov kojega Eurokaz prati u cjelokupnosti njegovih tridesetogodišnjih vizija; ovoga puta Eurokaz će organizirati izlet u slovensko Vitanje gdje je prošle godine otvorena impozantna zgrada u kojoj je smješteno njegovo Kulturno središte za europske svemirske tehnologije (KSEVT). Eurokazovi suputnici zadnjeg desetljeća Bojan Jablanovec i grupa Via Negativa zaokružuju svoje prisustvo na festivalu otvorenjem video instalacije u Muzeju suvremene umjetnosti koja prikazuje snimke njihovih performansa.

Na Eurokazu već tradicionalno prisutan, iz Hrvatske odsutan, Branko Brezovec ove godine dolazi sa svojom makedonskom predstavom, spektakularnim scenskim uprizorenjem Andrićeve ‘Travničke kronike’ u izvedbi Narodnog teatra iz Bitole. Prvi srpnja, usuprot bučnog slavlja povodom hrvatskog ulaska u EU, publika Eurokaza je pozvana na intimnu proslavu umjetnika Dalibora Martinisa koji toga dana u Muzeju suvremene umjetnosti slavi svoj rođendan. I kao poslastica na kraju kojom se zatvara Eurokaz, svjetska koreografska zvijezda Akram Khan sa svojim spektakularnim projektom iTMOi koji je posvećen stogodišnjici nastanka baleta ‘Posvećenje proljeća’ Igora Stravinskog.

Na konferenciji za novinare također je predstavljena Eurokazova digitalna arhiva koja sadrži snimke televizijskih kronika i ostalih emisija nastalih u vrijeme održavanja festivala od 1987. do danas.