Skip to content

2000 djece čeka roditelje, 4000 obitelji posvojenje

U Zagrebu se održava prva hrvatska konferencija o posvajanju djece. Svrha je konferencije predstaviti nove prijedloge kako olakšati posvajanja, a to će se omogućiti uz ostalo i skorašnjim izmjenama Obiteljskog zakona

U domovima za nezbrinutu djecu nalazi se oko dvije tisuće djece. U novu obitelj ode tek njih petero, šestero, a oko 4000 obitelji čeka na posvojenje. Na centrima za socijalnu skrb, ali i sudovima velika je odgovornost, ističe ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Ne smije se dogoditi da pojedinci u centru dugo razmišljaju da li pokrenuti uzimanje roditeljske skrbi ili ne obitelji koja je gasila cigarete na svome djetetu, obitelji koja je bila u stanju daviti svoje dijete, upozorila je.
Pravo na sretnu obitelj ima svako dijete i svi zajedno možemo učiniti da tako i bude. Naime, prošle je godine samo 90 djece otišlo u posvojenje – problema je, ističu u udruzi posvojitelja, mnogo.
Prvu stvar koju treba promijeniti i urediti je način prijave za posvajanje, obradu posvajatelja i pripremu posvajatelja na posvajanje, način na koji se usklađuju potrebe djeteta s kapacitetima posvajatelja na posvajanje, i treća stvar koju treba mijenjati je organiziranje podrške za posvajatelje nakon posvajanja, kaže Diana Topčić-Rosenberg, predsjednica ADOPTE.
Riječ je o svojevrsnoj školi za posvajatelje i s riječi, kažu, treba prijeći na djela. Hrvatska će također predati zahtjev za potpisivanje Haške konvencije o posvajanju, što će hrvatskim građanima omogućiti da posvajaju djecu iz drugih zemalja potpisnica konvencije na siguran način.

Foto: Cahayabox.net