20 godina poslije: Miran razlaz Bratislave i Praga dobra odluka

Češki i slovački premijer suglasili su se u utorak da je miran razlaz Praga i Bratislave prije 20 godina bio "dobra" i "neminovna" odluka

"Bio je to dobar i jedini moguć korak", rekao je predsjednik češke vlade Petr Nečas u televizijskoj debati sa slovačkim kolegom Robertom Ficom u Brnu, na jugu Češke.
"Dva desetljeća su to potvrdila: svjedoci smo dobrog razvoja obiju zemalja i njihovih međusobnih veza", rekao je Nečas, političar desnice koja je na vlasti od 2010.
Fico koji od travnja 2012. zastupa ljevicu na vlasti podsjetio je na "nepodnošljivu" situaciju prije razlaza tih zemalja koji su potaknuli slovački separatisti koji su odavno osjećali da su zapostavljeni od Praga.
"Shvatio sam da moramo pronaći rješenje i da takvo stanje više nije podnošljivo", kazao je.
Čehoslovačka, stvorena 1918. nakon Prvog svjetskog rata koji je uzrokovao pad Austrougarske monarhije, raspala se na dvije neovisne države 1. siječnja 1993., tri godine nakon "Baršunaste revolucije" kojom se završila četrdesetogodišnja vladavina komunizma.
Češka i Slovačka su članice NATO-a od 1999., odnosno od 2004. a članice EU-a su od 2004. Slovačka je u eurozonu ušla 2009.
"Zahvaljujući ulasku u schengenski prostor sada surađujemo kao da smo u istoj državi", kazao je Nečas.
Dvojica čelnika su se sastala u vili Tugendhatu gdje su pregovarali i Vaclav Klaus i Vladimir Mečiar koji su nakon raspada Čehoslovačke postali premijeri Češke (10,5 milijuna stanovnika) i Slovačke (5,4 milijuna).
Fico žali jedino zbog gubitka utjecaja na međunarodnoj pozornici.
"Glas zemlje s 15 ili 20 milijuna stanovnika snažnije se čuje u EU-u, to moramo priznati. No to je jedina stvar koju smo izgubili" podjelom, ocijenio je.
Nečas i Fico obećali su da će ojačati bilateralnu suradnju, što je rezultat prve zajedničke sjednice njihovih vlada u listopadu 2012.
Češka, koja je još u recesiji i Slovačka koja želi zadržati dobar gospodarski rast, rekle su da će im zajednički nastup na poljima poput nuklearneenergije, protuzračne obrane, nafte i plina te željezničkog prometa omogućiti da ostvare uštede u sadašnjoj gospodarskoj krizi.
Foto: Skitaj.com
Izvor: Hina