13. bečki festival mode i fotografij​e u znaku Hrvatske

13festival Kampanja Dora Budor-1 RGB lowres

Austrijski će se glavni grad u razdoblju od 20. svibnja do 22. studenog ove godine pretvoriti u ogromno modno žarište. Razlog tomu je održavanje već tradicionalnog bečkog festivala pod nazivom “13 festival for fashion & photography”. Modne revije, prezentacije aktualnih kolekcija austrijskih i međunarodnih dizajnera, izložbe modne fotografije, simpoziji i sl. čine samo dio ovogodišnjeg bogatog festivalskog programa.
Posebno mjesto pri tom zauzima dodjela austrijske modne nagrade AFA-Austria Fashion koja se dodojeljuje u četiri kategorija, a zanimljiva je i činjenica da se u žiriji nalazi i mladi dizajner hrvatskog podrijetla Branko Popović koji trenutno živi i radi u Maastrichtu.

Među nominiranim modnim brendovima se nalazi i brend BRADARIC OHMAE, koji sačinjavaju Japanac Taro Ohmae i Hrvatica Tanja Bradarić koja je prije četiri godine u tadašnjoj kategoriji “KONTAKT. Fashion Aword”, u kojoj su se natjecali dizajneri iz Srednje i Istočne Europe, odnijela prvo je mjesto.

Tanja Bradarić je studij mode započela u Splitu, nakon čega prelazi na Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, a diplomirala je modu na bečkom Sveučilištu primijenjene umjetnosti u klasi profesora Rafa Simonsa i profesorice Veronique Branquinho.

13festival Logo SW black

Do sada je osvojila već nekoliko nagrada uključujući i L’Orealovu modnu nagradu te nagradu časopisa INDIE za najbolju kolekciju 2008. godine.

Za vizualnu kampanju je ove godine bila zadužena također jedna Hrvatica. Riječ je mladoj umjetnici Dori Budor koja je rođena u Zagrebu, no trenutno živi i stvara u New Yorku. Dora se bavi takozvanim post-internet-artom.

A kako bi modni zaljubljenici imali prilike i pokazati svu raskoš svojih novih akvizicija su dakako planirane i večernje modne zabave u renomiranim bečkim noćnim klubovima.
Više informacija o festivalu potražite na: www.13festival.at