12. bečki Dan kćeri

Sandra Frauenberger sa sudionicama projekta c Alexandra Kromus PID

Sandra Frauenberger sa sudionicama projekta c Alexandra Kromus   PID

U Beču je u četvrtak, 25. travnja, održan 12. po redu Dan kćeri. U okviru ovog jedinstvenog bečkog projekta su djevojčice u dobi od 11 do 16 godina imale prilike sudjelovati u specijalnim radionicama i upoznati se s profesijama koje ne smatraju tzv. “klasičnim ženskim zanimanjima”

U posljednjih je 12 godina čak 29.000 djevojčica i 550 poduzeća sudjelovalo u ovoj akciji, dok je na prvom Danu kćeri koji je održan još 2002. godine bilo aktivno svega jedno poduzeće (Siemens AG Österreich) i samo 200 djevojčica, kaže Sandra Frauenberger, Bečka članica poglavarstava za ženska pitanja i inicijatorica akcije. Frauenberger osim toga ističe, kako se broj djevojčica koje su birale tri tipična ženska zanimanja – trgovkinja, frizerka i ekonomistica – od 2002. godine i početka same akcije s 58% smanjio na 47%.

Ove su godine 163 bečka poduzeća iz područja obrta, tehnike i prirodoslovnih znanosti ugostila 2.700 djevojčica.

Uz već tradicionalni Dan kćeri koji se održava svakog četvrtog četvrtka u travnju, grad Beč i tijekom cijele godine nastoji poticati djevojčice i mlade žene da se okušaju u nekom od “tipičnih muških zanimanja” koja ih zanimaju. Paleta informativnog materijala pri tom seže od informativnih časopisa, preko web stranice www.jobs4girls.at i projekata “Roberta” i “Robina”, kojima se kod djevojčica kroz igru nastoji pobuditi zanimanje za informatiku, sve do sajmova poslova i dana otvorenih vrata u mnogim bečim poduzećima.

Bečke gradske vlasti osim toga samo u svojim službama zapošljavaju preko 42.000 žena (64 posto) te trenutno obučavaju dodatnih 700 novih zaposlenica.

Više informacija potražite na: http://www.toechtertag.at/.