Željko Lovrinčević: Živimo u iluziji

lovrincevic
Euro nećemo moći uvesti još 15 godina

lovrincevic

Željko Lovrinčević, ugledni makroekonomist zaposlen na zagrebačkom Ekonomskom institutu, upozorava da hodamo po tankom rubu živeći na dug koji je neodrživ piše Vecernji.hr

PDV je u prva četiri mjeseca znatno podbacio…

Vlada je u prvom kvartalu kupovala automobile, a potrošnja građana pala je dva do tri posto. Ponovno akumuliramo oko pet posto deficita proračuna, a živimo na jeftinim kamatama. One su jedino što nas drži iznad vode.

Interna devalvacija

Javni dug raste brzo. Je li održiv ili ćemo u bankrot?

Javni dug narastao je na 72 posto, a do kraja godine iznosit će 75 posto. Nakon što se primijeni metoda ESA 2010 narast će na 86 do 87 posto BDP-a jer u dug i deficit ulaze i HAC, ARZ i HBOR. Naši političari zaboravljaju da dokapitalizacija HBOR-a znači veći deficit, kao i da u javni dug ulazi sustav turističkih zajednica i većina javno-privatnih projekata. Uz visinu duga koju imamo kriterije za uvođenje eura nećemo ispuniti još 15 godina. Hrvatska narodna banka šutke promatra kako euro izmiče. Bez eura ćemo i dalje živjeti s valutnim rizikom, visokim kamatama i skupim kapitalom. To znači i da nema povećanja standarda i nema boljih plaća u javnom sektoru još 15 godina. Može se dogoditi slom javnog sustava. U Bugarskoj postoje čitavi gradovi u kojima nema nijednog kirurga, što ne želim da se dogodi Hrvatskoj.

Treba li tečaj pasti?

Hrvatska se odlučila na internu devalvaciju bez promjene tečaja, ali sad se pokazalo da nismo uspjeli smanjiti troškove. Korekcija troškova bila je izrazito niska jer se nisu prilagodili ni javni sektor ni poduzeća. Sada smo u limbu jer nismo smanjili troškove, a ni deprecirali kunu. Kad završi razdoblje niskih kamata doći će do problema u servisiranju javnog duga.

To je bankrot…

Prije je to razdoblje pregovora o restrukturiranju javnog duga. Do tada živimo na posuđenom vremenu i u drugoj fazi iluzije. Prva iluzija nastala je na priljevu kapitala iz drugih zemalja, a druga je život na umjetno jeftinom tuđem novcu. Nakon prve iluzije došlo je do krize, a nakon druge iluzije moglo bi doći do katastrofe. (Foto: Robert Anic/PIXSELL, Vecernji.hr)