Skip to content

Zapadnoafričkome lavu prijeti izumiranje

lav

Nekad su deseci tisuća zapadnoafričkih lavova vladali divljinom, a danas im prijeti izumiranje jer je čovjek u njihovim staništima obradio zemlju, a plijen kojim se hrane ubijaju lovci

U 17 država ostalo je još samo četiri stotine jedinki, kaže se u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu PLOS ONE. Lav je na rubu ponora izumiranja, rekao je Luke Hunter, jedan od autora članka i predsjednik Panthere, organizacije za zaštitu divljih mačaka. Lako je moguće da će male izolirane populacije nestati u idućih pet do deset godina, dodao je.

Manje od 250 preostalih odrasle su jedinke spremne za razmnožavanje. Ali čak i sposobnost davanja podmlatka ograničena je činjenicom da su raštrkani na velikom području u skupinama u kojima nema dovoljno lavica za održavanje populacije.

Studija koju je vodila organizacija Panthera pokazala je da zapadnoafričkoga lava, podvrste koja je vitkija i manje dlakava od ostalih lavova, danas ima u 1,1 posto nekadašnjeg staništa, pa preporučuje da ih se klasificira kao kritično ugrožene. Istraživači kažu da zapadnoafrički lav ima jedinstvenu genetsku sekvencu kakve nema u drugih lavova, ni u zoološkim vrtovima. Nestanu li oni, nestat će jedinstvena populacija koja je ostvarila lokalnu prilagodbu. Studija je pozvala i na reviziju taksonomije lavova kako bi se priznala ta genetska različitost zapadnoafričkoga lava i naglasila važnost njihove zaštite.

Danas su lavovi uglavnom na zaštićenim područjima, a krivolov divljači kojom se lav obično hrani postao je glavna prijetnja. U nekim područjima nailazimo i na osvetnička ubojstva lavova. Ubijaju ih stočari koji su sa svojim govedima i kozama ilegalno upali u zaštićena područja, objasnio je Henschel. (HRT)

See also  Ovoga ljeta palo je tri puta više kiše od prosjeka