Zaklada HAZU dodijelila 1,4 milijuna kuna za 149 projekata

hazu 1
Interes za financiranje putem Zaklade HAZU sve je veći

hazu 1

Odluka Upravnog odbora Zaklade HAZU o financiranju projekata u 2014. objavljena je u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 10. srpnja na konferenciji za novinare. Proveden je 16. javni natječaja, pa su raspoređena sredstva u iznosu od 1,4 milijuna kuna za potpomaganje ukupno 149 prihvaćenih projekata. Područja su znanost i umjetnost, organiziranje znanstvenih skupova, te projekti za razvijanje znanstveno istraživačkog i umjetničkog rada.

Ove godine pjesničku nagradu Dragutin Tadijanović dobio je pjesnik Miroslav Mađer, a studentice književnosti Andrea Divić iz Brodsko-posavske županije i Mandica Nikšić iz Ličko-senjske županije dobile su studentske stipendije. Iz fonda Nagrade Stipana Bilića-Prcića dodijeljene su dvije potpore ponajboljim učenicama gimnazije u Imotskom, Katarini Katavić i Martini Kujundžić, dok pjesnička nagrada nije dodijeljena.

Na konferenciji za novinare predjsendik HAZU akademik Kusić istaknuo je da je zaklada HAZU jedna od najvažnijih aktivnosti Akademije i podsjetio da je ona prije 153 godine osnovana upravo zahvaljujući posebnoj zakladi koju je utemeljio biskup Josip Juraj Strossmayer. Akademik Kusić je istaknuo: „Značajan ugled koji je Zaklada stvorila motivacija je i za nove donacije. Zaklada je do sada financirala 1085 projekata s ukupno 14,2 milijuna kuna i pomogla izdavanje oko 500 knjiga. To je značajna potpora za izdavanje neobjavljenih djela, za istraživačke projekte i znanstvene skupove. Akademija je u ovih 20 godina putem zaklade posebno pomagala mlade znanstvenike i mnogi od njih afirmirali su se upravo putem zaklade”, rekao je akademik Kusić, te se posebno zahvalio prof. dr.sc. Slobodanu Kašteli koji je bio ravnatelj Zaklade od njenog osnutka 1993. do sada, kazavši da je bio jedan od najzaslužnijih za uspjeh Zaklade.

hazu 2

Njega će uskoro zamijeniti Marina Štancl.

Predsjednik Upravnog odbora Zaklade akademik Velimir Neidhardt kazao je da je djelovanje Zaklade HAZU kulturni fenomen s obzirom na tradiciju Akademijinih zaklada u doba Strossmayera, ali i na tradiciju koja je obnovljena stvaranjem samostalne Republike Hrvatske.

Ravnatelj Zaklade prof. dr.sc. Slobodan Kaštela izvijestio je da su se na javni poziv Zaklade prijavila 422 projekta kojima se ukupno tražilo više od deset milijuna kuna. Pojasnio je da je interes za financiranje putem Zaklade HAZU svake godine sve veći, budući da su u proračunima ministarstava znanosti i kulture značajno reducirana sredstva za znanstvene i kulturne projekte, kao i za izdavačku djelatnost.

hazu 3

Snimila i napisala: Nives Gajdobranski