Zahvalno euharistijsko slavlje o 200. obljetnici ponovne uspostave Družbe Isusove

Družbe Isusove

Euharistiju je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj

Družbe Isusove

Zagreb – Zahvalno euharistijsko slavlje u prigodi proslave 200. obljetnice ponovne uspostave Družbe Isusove na blagdan sv. Franje Ksaverskog, 3. prosinca u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico. U koncelebraciji su bili i vojni ordinarij u RH Juraj Jezerinac, križevački vladika Nikola Kekić, generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Ivan Godina, provincijali više redovnih zajednica, te četrdesetak svećenika, među kojima većina isusovaca.

Na početku mise provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Anto Tustonjić naglasio je kako je to prilika zahvaliti Bogu za sva dobročinstva i milosti koje su isusovci primili posljednjih 200 godina.

Uvodeći u slavlje nuncij D’Errico je zahvalio na pozivu da predvodi slavlje, što je rado prihvatio i kao znak zahvalnosti za puno toga što je primio od Družbe Isusove, jer je u vrijeme svećeničke formacije bio student teološkog fakulteta kojeg su vodili isusovci. Također je naglasio kako se njegov kontakt s isusovcima na tome nije zaustavio. Naime, u nuncijaturama u kojima je djelovao imao je uvijek suradnika i isusovca, a tako je bilo i u Sarajevu, i sada u Zagrebu.

U prigodnoj homiliji nuncij je ponovno pozvao na zahvalu Bogu da je vodio elemente i srca prije 200 godina kako bi se nadvladale teškoće, sumnje i optužbe koje su dovele do ukidanja Družbe.

Zahvalimo Bogu za ponovnu uspostavu Družbe 1814. Zahvalimo Bogu za dobro koje su isusovci učinili posvuda po svijetu tijekom ovih 200 godina i tijekom čitave njihove povijesti. U isto vrijeme naš pogled vjere okreće se prema budućnosti. Molimo puno svjetla i puno Božje pomoći za sve članove Družbe Isusove da bi uvijek mogli biti dostojni sinovi sv. Ignacija, uvijek vjerni poslanju i karizmi Družbe, rekao je nuncij D’Errico.

Nadalje, usredotočujući se na područje apostolata i službe Hrvatske Provincije Družbe Isusove, ovdje u Hrvatskoj i u susjednim zemljama u konkretnim okolnostima našeg vremena, nuncij je posvijestio izazove koji ne dolaze samo izvana, nego i iz same Crkve. U tom je kontekstu istaknuo duh obnove koji nadahnjuje Crkvu iznutra od 13. ožujka 2013. kada je jedan od sinova sv. Ignacija pozvan na najvišu službu vrhovnog poglavara Crkve, te progovorio o Papinu snu o Crkvi o čemu govori u Evangelii gaudium, br. 27.

Koje točke Papinog sna o Crkvi držim aktualnijima za našu Crkvu u Hrvatskoj i za vaše poslanje? Mogao bih naznačiti one središnje točke njegovog nauka koje su dobro razrađene u Evangelii gaudium a koje on često ponavlja u razmišljanjima u sv. Marti i nedjeljom tijekom molitve Anđeo Gospodnji, gdje je očitiji osobni ton njegovog nauka. Dopustite mi spomenuti neke elemente koji izgledaju kao da su napisani i izgovoreni upravo za nas. Na osobit način htio bi preporučiti te elemente Družbi Isusovoj u Hrvatskoj, ali i svima onima koji imaju na srcu dobro Crkve u Hrvatskoj, rekao je nuncij.

Kao polaznu točku naglasio je vjernost Isusovom misijskom poslanju, njegovim posljednjim riječima prije nego što je uzašao na nebo: “Idite i učinite sve mojim učenicima i navijestite Radosnu Vijest svim narodima!” Taj “idite, iziđite” sadrži temeljnu dimenziju ponašanja Crkve koju možemo sažeti u nekoliko programatskih riječi, a to znači da danas Crkva više nego ikada mora biti Crkva u pokretu. Ona mora uvijek biti nadahnuta i pokretana misionarskim duhom. Papa želi jednu drugačiju Crkvu, koja nije ukočena i zadovoljna s onim što je baštinila od povijesti. To znači: Crkvu koja ide, izlazi, Crkva koja ide prema svima, bez razlike, sve do krajnjih granica svijeta, onih materijalnih, ali ne samo materijalnih granica onih koji su rubni i siromašni, nego također i do duhovnih granica onih koji su daleko od vjere. To traži da dadnemo prednost kulturi susreta, a ne sukoba, kulturi dijaloga, a ne sukobljavanja i sučeljavanja, upozorio je nuncij, te nastavio “po iskustvu znamo dobro da nije uvijek lako, ali moramo sa sigurnošću vjerovati da nismo sami, nego smo samo beskorisni sluge u djelu evangelizacije ili još bolje u novoj evangelizaciji. Samo sluge Duha Božjega koji vodi Crkvu i radi u svakom od nas”.

No, da bi se primijenile Papine odrednice, nuncij je naglasio kako je potrebna jednostavnost u riječima, kao što to čini Papa. I iznad svega moramo biti pažljivi u svezi sadržaja.

Nema smisla gubiti vrijeme u prevelikim detaljima i sitnicama. Bit Radosne vijesti je vrlo jednostavna; Bog je Ljubav, Otac, Milosrđe, Oproštenje i Dobri Pastir koji nas traži i brine za nas, kao što Pastir brine za izgubljene ovce, posvijestio je, te nastavio “ovo djelo pastoralne obnove trebalo bi imati posebno obilježje, a to je upravo radost koja nam dolazi od Isusove Radosne vijesti, od susreta s Gospodinom Uskrslim, od svijesti da smo suradnici Božji u njegovom planu spasenja”.

Taj san Crkve za naše vrijeme, stalo mi je povjeriti osobito vama sinovima sv. Ignacija kao što je to učinio i papa Franjo, ukratko, san o dinamičnoj Crkvi koja se s jednostavnošću i radošću otvara obzorima svijeta sve do materijalnih i duhovnih rubnih granica svijeta i osobito obzorima Kraljevstva Božjega, rekao je nuncij D’Errico, te na kraju homilije djelovanje Družbe Isusove preporučio zagovoru svih svetih i blaženih družbe, a posebnu njezinu utemeljitelju sv. Ignaciju.

Prije blagoslova, zahvalu predvoditelju slavlja izrekao je dekan Filozofskog fakulteta Družbe Isusove dr. Ivan Šestak.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao zbor župe Bezgrešnog Srca Marijina.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao zbor župe Bezgrešnog Srca Marijina. (IKA)