Zabok – susret s akademskom slikaricom, grafičarkom i keramičarkom Zdenkom Pozaić

razgovori

Organizator: Ogranak Matice hrvatske u Zaboku
Velika galerija Grada Zaboka, Zivtov trg 10/I
u petak, 14. ožujka 2014. u 17.30 sati

O stvaralaštvu umjetnice Zdenke Pozaić govoriti će povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Iva Körbler, pročelnica Odjela za likovne umjetnosti i arhitekturu Mh

Prisutni će moći razgledati grafičke mape, kataloge, monografiju, razgovarati, družiti se i uživati u pjesmama Dragutina Tadijanovića i Antuna Šoljana, koje će recitirati Vlasta Medić i Zlatko Maršić.

Zdenka Pozaić rođena je 15. studenoga 1940. u Čazmi. Školu primijenjenih umjetnosti (Grafički odjel) u Zagrebu završila 1960, a 1966. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Alberta Kinerta (profesori: Antun Mezdjić, Zlatko Slevec, Frano Baće, Krsto Hegedušić, Ferdinand Kulmer, Andro Vid Mihičić).

Godine 1968. završila je Specijalku za grafiku kod profesora Marijana Detonija. Od 1964. do 1969. (s iznimkom 1965) boravi od dva do pet mjeseci godišnje u Engleskoj (Richmond, Windsor, London) i putuje tom zemljom te Škotskom i Irskom. U Victorijinu i Albertovu muzeju prvi se put susreće s japanskom grafikom, što je potiče i nadahnjuje za osobna istraživanja u tehnikama drvoreza i linoreza.

Imala je preko sedamdeset samostalnih izložbi (Zagreb, Erlangen, Zürich, Osor, Pula, Rijeka, Osijek, Split, Dubrovnik, Ljubljana, Bonn, Suwalki, Prag) i sudjelovala na više od tristo skupnih u zemlji i inozemstvu (Hrvatska, Njemačka, Italija, Francuska, Kanada, Poljska, Češka, Slovačka, Portugal, Južna Koreja, Irska, Mađarska, Nizozemska, Ukrajina, Bugarska, Litva, Turska, Indija, Rumunjska, Australija, Švedska, Španjolska, Egipt, Kina, Iran, Indonezija). Radovi joj se nalaze u više muzeja, galerija i privatnih zbirki. Dobitnica je više nagrada za grafiku i ex libris. Početkom devedesetih počinje raditi reljefe u drvu i keramiku, a 1995-96. okušala se i u slikanju na emajlu.

To su osnovni biografski podaci. Ali ono po čemu se umjetnica izdvaja od mnogih je njezina posvećenost poeziji. Do sad je objavila šest pjesničko-grafičkih mapa i trideset osam naslova u bibliofilskoj ediciji Riječ i slika. Pokrenula je Biblioteku Dub u kojoj objavljuje primjere iz davnije povijesti hrvatskog pjesništva (Marko Marulić, Ivo Vojnović), Biblioteku Pjesnici u kojoj je objavila pjesničko-grafičke mape: Češka / deset pjesnika; Dragutin Tadijanović / deset pjesama; Italija / deset pjesnika; zatim Biblioteku Pjesnik s 11 pjesama Václava Havela iz ciklusa Na rubu proljeća i 10 odabranih pjesama Antuna Šoljana, Biblioteku Kajdanka Luko Paljetak / Zdenka Pozaić / Chopin i Luko Paljetak / Zdenka Pozaić / Franz Liszt.

Godine 2012. objavljena joj je monografija (autori Iva Körbler i Tonko Maroević) u nakladi Art magazina Kontura.