Za Opačić odluka pravni kaos, pravobraniteljica zabrinuta

Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona. Dok ne bude donesena konačna odluka, privremeno se prekida primjena zakona donesenog u lipnju prošle godine, pa će se sada primjenjivati stari Obiteljski zakon iz 2003.

ustavni sud

Da je Obiteljski zakon protivan Ustavu, upozoravala je struka, ali i nevladine udruge, a ocjenu ustavnosti zatražilo je 18 različitih predlagatelja, među kojima i udruga U ime obitelji.

Iz udruge podupiru odluku Ustavnoga suda koji je prihvatio uvjerljivost mnogobrojnih prigovora na novi Obiteljski zakon. Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji ističe kako ih veseli što su u tom slučaju daljnje neprimjene Obiteljskog zakona spomenuti najbolji interesi djeteta kao jedno od mjerila te načelo pravne sigurnosti koje očito izostaje u tom uratku koji je potpredsjednica Vlade, ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, tako zdušno podupirala.

U tako velikom zakonu moguće je da ima i propusta i ima i nekih dijelova koji možda nisu u skladu s Ustavom: Ali to je onda nešto što je Ustavni sud trebao kao konkretne odredbe reći i dati mogućnost da taj dio mijenjamo. Ova suspenzija je pravni kaos i ništa drugo, smatra ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Ocjenu ustavnosti zatražila je i udruga B.a.B.e., koja upozorava da je zakon pun promašaja i nelogičnosti. Prije svega promašio je svoj osnovni cilj, a to je poboljšanje kvalitete skrbi za djecu. Radi se o presedanu, prvi put je suspendiran cijeli zakon, a ne samo neke odredbe. Riječ je o teškom udarcu za ministricu socijalne politike i mladih, ovaj zakon trebao je biti kruna njezina mandata, izjavila je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. U udruzi napominju da novi zakon nije bio nužan, stari, kažu, nije bilo toliko loš, samo se nije provodio.

Sporni zakon sada ide na temeljnu analizu i usporedbu s europskom praksom. Do konačne ocjene na snazi je stari zakon, a postupci, primjerice, rastave pokrenuti u posljednja tri mjeseca dok je novi zakon bio na snazi vjerojatno će morati početi iz početka.

Pravobraniteljica za djecu zabrinuta

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić izrazila je zabrinutost zbog odluke Ustavnog suda. Ne dovodeći u pitanje ovlast, pravobraniteljica za djecu u priopćenju upozorava na veoma opasne posljedice za prava djece koje bi mogle slijediti.

Prava djece mogla bi biti ozbiljno narušena jer ostaje vrlo širok prostor nejasnoća i neizvjesnosti u primjeni propisa u tom važnom području koje se tiče svakog djeteta. Nejasno je može li Vlada, koja je dužna primijeniti odluku Ustavnoga suda, to ostvariti na način koji jamči provedbu propisa u skladu s Konvencijom o pravima djeteta, upozorava Milas Klarić.
Takva situacija unosi pravnu nesigurnost u sustav, a neizvjesno je koliko dugo će trajati. Ustavni sud mogao je odrediti način provedbe svoje odluke, no to nije učinio.

Posve se nejasno što će se događati s nekim postupcima koji su započeti prema novom Obiteljskom zakonu, a sada bi se trebali vratiti na početak, prema Obiteljskom zakonu iz 2003. HRT, Foto: Željko Lukunić/Pixsell