Skip to content

Vlasti RS u istočnom Sarajevu postavile spomenik Gavrilu Principu

U Istočnom Sarajevu u petak je otkriven novopostavljeni spomenik Gavrilu Principu, atentatoru koji je 28. lipnja 2014. godine ubio austrijskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, a otkrivanju dvometarske brončane biste bilo je novim povodom predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da ponovo pošalje poruke o neodrživotsti Bosne i Hercegovine kao države.

Spomenik je službeno otkrio član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, koji je tom prigodom zaželio “dobrodošlicu Gavrilu Principu u Istočno Sarajevo”.

“Danas se s posebnim ponosom prisjećamo Gavrila Principa koji je na Vidovdan prije stotinu godina ubio okupatora Franju Ferdinanda u ovoj zemlji, želeći da osigura slobodu svom narodu i svima koji zajedno s nama žive”, kazao je Radmanović.

Predsjednik RS Dodik ovu je prigodu iskoristio kako bi se osvrnuo na nedavnu prošlost.

Kazao je kako je spomenik Principu podignut u Istočnom Sarajevu jer su Srbi, kako je ustvrdio, “istjerani iz federalnog Sarajeva” te su im “oduzeti imovina, stanovi i povijest”.

“Mi ne želimo o tome šutjeti i zato i podižemo spomenik Principu s jasnom porukom da je naša borba za slobodu u prošlosti bila pravedna”, kazao je Dodik.

patrola1957
Patrola, 1957.