bdp3

Domaće gospodarstvo palo je 11. kvartal zaredom. Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, BDP je u drugom tromjesečju ove godine realno manji za 0,8% u odnosu na isto razdoblje lani. Oporbu i ekonomiste najnovije negativne brojke ne čude, kao ni vladajuće koji poručuju; bit će bolje iduće godine.

Hrvatski bruto domaći proizvod nastavlja svoj strmoglavi pad, rekli bi neki ekonomisti, bez vještog pilota u avionu. Ovaj put pad je još okomitiji budući da je u odnosu na prvi kvartal dvostruko veći.

Uzroci klasični: nedostatak investicija, slaba osobna potrošnja te spori oporavak građevinskog sektora. Vlada stoga radi u dva pravca, poručio je za MS potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

“Jedan je kroz projekte, javne projekte, pokušati pomoći privatnom građevinskom sektoru i osigurati u narednom razdoblju konačno zaustavljanje njegovog pada i oporavak. Što se tiče osobne potrošnje, ovih dana ćemo izaći sa vrlo konkretnom mjerom kojom želimo povećati plaće za cca milijun zaposlenih u Hrvatskoj.”

Uz pozitivne trendove poput trenutnog rasta industrijske proizvodnje i rasta izvoza za potpuni gospodarski zaokret neophodne su investicije privatnog sektora, naglašava Grčić. Vjeruje da će vladine mjere na kraju dati rezulate, a nade polaže u EU fondove.

Rezultata će biti, ali nećemo ih dočekati ove godine, mišljenja je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji o rastu BDP-a kaže:

“Ako vam odgovaram iz pozicije makroekonomista, realno vam je to 2015.”

Ako se pita oporbu, to se neće dogoditi. Iz HDZ-a poručuju da Vlada jednostavno ne zna kako izvući zemlju iz krize. Ivana Maletić.

“Europska komisija je rekla da bi Hrvatska mogla i trebala rasti. Sigurno bi trebali biti barem plus 0,4 što se tiče BDP-a. Imamo resurse, imamo izvore financiranja, imamo prilike, ali nemamo vladu koja zna i zbog toga gospodarski padamo..”

Konstantni pad hrvatskog gospodarstva ne čudi ekonomskog analitičara Ivana Lovrinovića. Naglašava da povod za gospodarski zaokret nisu dale ekonomske politike sadašnje, ali ni bivše vlade.

“Svakom je jasno da u proteklih pet i pol godina da je naš proizvod pao oko 15 posto i ja izjavljujem da su potpuno neozbiljne, deplasirane bilo kakve prognoze o izlasku iz depresije uz ovakvu ekonomsku politiku. To je naprosto postalo smiješno i neozbiljno.”

S time se slaže i sindikalist Mladen Novosel koji sa sadašnjom garniturom ne vidi bolje sutra.

“Dakle, ekonomska politika ove vlade i dalje se nastavlja po istom obrascu kao i ekonomske politike svih bivših vlada. Nema ulaganja u investicije, nema obnove gospodarstva, nema otvaranja novih radnih mjesta, a bez toga ne može biti definitivno ni gospodarskog rasta.”

Nužne su reforme u javnom sektoru no to je proces koji traje 5 do 10 godina, a premalo se čini, kao i po pitanju monetarne politike gdje bi ključnu ulogu trebala odigrati Hrvatska narodna banka, ističe Lovrinović.

“Sniziti dramatično kamatnu stopu na ispod jedan posto, pojeftiniti kredite, i na taj način sinkronizirano dati podršku vladinim naporima, međutim, sasvim je jasno da ova vlada nema ni znanja ni hrabrosti da poduzme takve mjere i prema tome, hrvatsko gospodarstvo i građani ne mogu očekivati nikakav oporavak uz ovakve mjere ekonomske politike.” (Foto: Ilustracija, Media Servis)