Vlada izvor vode za 200 kuna dnevno dala poduzetniku kojem su dvaput sudili zbog malverzacija

cetina-izvor

cetina-izvor

Dosta prašine podiglo se oko odluke Vlade Zorana Milanovića o 30-godišnjoj koncesiji za crpljenje vode nedaleko od izvora rijeke Cetine na području Vrlike

Splitska tvrtka Bumes dobila je koncesiju po cijeni koja je šokirala javnost. Pedantni novinari sračunali su, naime, da se radi o mizernih 200 kuna dnevno.

Iza tvrtke Bumes koja je dobila tako unosan posao pod uvjetima koji su zaprepastili hrvatsku javnost, stoji inače Zdravko Bubalo, nećak poznatog hrvatskog iseljenika Stevea Bubala, koji je u doba Vlade Ivice Račana dao ponudu za kupnju Croatia osiguranja od 150 milijuna eura. Posao je stopirao Slavko Linić. Tko zna, da je ostao u Vladi možda ni Bumes ne bi tako elegantno dobio koncesiju. Mediji su izvijestili kako su na tu točku Milanović i ministri potrošili tek 37 sekundi. Ekipi se žurilo na more.

Vlasniku Bumesa dvaput sudili za štetu u državnom proračunu od dva milijuna kuna

U doba prodaje Croatia osiguranja Zdravko Bubalo zastupao je interese svog strica, koji je inače rodbinski povezan i s bivšim gradonačelnikom Osijeka HDSSB-ovcem Krešimirom Bubalom. Nešto ranije, sredinom 90-ih godina, Zdravko je vodio splitsku Obnovu. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu povelo je istragu koja je 2005. godine rezultirala optužnicom za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i štetu u državnom proračunu od dva milijuna kuna. Teretili su ga da nije platio doprinose i poreze na plaće, nego je radnicima isplaćivao minimalac, a ostalo davao preko terenskih dodataka.

Bubala je 2010. godine optužbe oslobodio nedavno nepravomoćno oslobođeni sudac Ante Unković, kojem su u Rijeci sudili za primanje mita i zloporabu položaja. Županijski sud u Splitu ukinuo je početkom iduće godine presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Na ponovljenom suđenju od daljnjeg progona odustalo je iznenađujuće Državno odvjetništvo pa je donijeta odbijajuća presuda. Presudila je nadopuna financijskog vještačenja. Bilo je nemoguće utvrditi da se radilo o isplatama plaća kroz akontacije za terenski dodatak. Troškovi suđenja od 55 tisuća kuna pali su tako na teret proračuna.

“Petnaest godina su me gonili, optužnica je bila reket određene strukture”

Zdravko Bubalo ima komentar na postupak koji je potrajao više od desetljeća.

“To je bio reket određene strukture. 10, 15 godina su me gonili. Konačno su shvatili. Ništa mi nisu mogli naći”, kaže Bubalo.

O buci koja se podigla zbog koncesije kaže da je neopravdana. “Mi smo 2002. godine imali već koncesiju za izvorsku vodu na Vukovića vrelu, no onda je 2006. godine jednim slovom zakona ta voda promijenjena u stolnu vodu. Zbog zahtjeva tržišta morali smo naći novu izvorsku vodu. Bušili smo na 93 metra dubine. Ne znam čemu tolika strka oko naše koncesije. Zakon regulira plaćanje”, kaže Bubalo. (Foto: Tris, Index.hr)