Više od 600 pripadnika HV-a, policije, vatrogasaca i HGSS-a obranilo Karašicu

karasica
Zbog kriznog stanja tijekom noći evakuirani su svi stanovnici koji nisu aktivno uključeni u obranu od poplava

karasica

Kritična situacija u vikend-naselju Karašica, u potpuno nabujalom rijekom okruženom i odsječenom naselju uz Dravu, trajala je cijelu noć sa subote na nedjelju. Na nekoliko mjesta voda je prijetila probijanjem zečjih i zemljanih nasipa, ali je šestotinjak branitelja – vojnika, vatrogasaca, interventnih policajaca, nadljudskim naporima uspjelo spriječiti katastrofu.

No zbog kriznog stanja čamcima su tijekom noći evakuirani stanovnici, osim onih koji su aktivno uključeni u obranu od poplava. Cijelu su noć, za potrebe evakuacije, na Dravi uz zečji nasip dežurali teglenica, brod Hrvatskih voda i čamci. Postavljeni su i punktovi sa spasilačkim prslucima u slučaju proboja nasipa. Angažirano je 320 vojnika, 133 interventna policajca, pripadnika Gorske službe i vatrogasaca. Nasipi su dodatno ojačani, samo tijekom noći, s 15.000 vreća kako bi nadvisili podivljalu Dravu.

Evakuirane se smještalo po kućama na sigurnom, a tijekom noći zečji su nasipi dograđivani… Neki su branitelji promašili i večeru, a oni koji su uspjeli malo predahnuti, radije su odspavali nego jeli – kako tko i kako gdje, pa su neki nekoliko minuta sna uhvatili i u čamcima. Ni kiša im nije smetala, pričaju nam vojnici. Na meniju se našlo ono što se imalo – “zaklalo” bi se nekoliko konzervi, obrisala se usta i nastavljalo naporni rad bez posustajanja. Sve je bilo odlično organizirano i nitko se na napor nije požalio.

Kao dodatna otežavajuća okolnost braniteljima i opasnost za naselje pojava je zdenaca usred šume naselja-otoka (odnosno izvora naviruće vode), a ima i onih gdje voda curi u mlazu “debelim kao ruka”. Stoga su bile spremne crpke i sva ostala tehnika potrebna za djelovanje u takvim situacijama.
Zapovjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, načelnik Stožera, dožupan Željko Kraljičak, koji su gotovo cijelu noć proveli na nasipu, održali su sjednicu Stožera, nakon kojeg su izjavili kako je vodostaj kod Donjeg Miholjca opao za 30-ak centimetara, a u Belišću je Drava opala za pet centimetara. Kritično će stanje potrajati dva-tri dana, očekuje se. Vodostaj Karašice najviši je do sada. U Osijeku se, najavio je župan, očekuje porast na 470 cm, a u nedjelju je u sedam sati iznosio 442 cm. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kaže kako je angažirano 98 vatrogasaca, a dvadesetak crpki neprekidno radi.

Na Karašici vojnici Damir Čeko i Danijel Marović kao da rade u gradskom prijevozu putnika. Neprekidno dovoze odmorne ljude na smjene, materijal i opremu, vreće pijeska, probijajući se nekoliko kilometara potpuno potopljenom cestom. Voda im, kaže, gotovo prodire u kabinu kamiona kojim dopremaju tek manje količine vreća pijeska. Naime, teglenicom se u jednoj turi doprema više od tri tisuće vreća, koje i nekoliko puta preko ruku moraju prebaciti angažirani na spašavanju Karašice.

Na terenu su i ekipe Hrvatske gorske službe spašavanja iz Osijeka, Orahovice i Vinkovaca, koje broje neprospavane dane i noći. A sve rade volonterski, nakon što odrade redovite poslove na radnim mjestima gdje su zaposleni. Tako su u čamcima Ivona Lozić, informatičarka i novinarka, Časlav Sikora, rendžer iz Parka prirode, Slobodan Soldo, koji se brine za održavanje u tvornici papira Belišće, medicinski tehničar iz virovitičke poliklinike Ivica Kašuba…

Veljko Kosić s Krka (čija je kuća prva do Drave) kaže kako nikada kao sada nije vidio ovako organizirane mještane. “Organizirano, kao jedan, u nevolji su radili složno. Cijelu noć nismo stajali s poslom. Jedva da je itko od svih koji su došli s nama braniti naselje imao trenutak za minutu odmora. Svaka čast i hvala svima”, kaže Veljko, poznatiji pod nadimkom Krki.

Drava se izlila i poplavila cijelo područje od svog korita kod Karašice do dvorišta posljednje kuće u Jungertovoj ulici, na broju 38, u Josipovcu, naselja iz kojeg zabrinuti mještani dolaze osobno promotriti dokle je voda stigla i procijeniti kolika im je sigurnost. Tako smo na cesti, gdje policija već danima čuva pristup zbog sigurnosti, zatekli Martinu i Dalibora Marković, čiji se mješanac Ali oteo s povodca i bezbrižno uskočio u vodu.
– Došli smo pogledati dokle je došla voda, zabrinuti smo za susjede, kao i za stanovnike Karašice – kaže Martina.

A kako se čini prema situaciji na terenu, bit će još nekoliko neprospavanih i radnih noći dok se Drava napokon ne smiri. (Foto: Gojko Mitić, Darko PEJIĆ/glas-slavonije.hr)